Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Španski investitori zainteresovani za Crnu Goru

Španski preduzetnici veoma su zainteresovani za širenje biznisa u našoj zemlji, a pozitivna iskustva prenijeli su im sunarodnici koji ovdje izvoze keramiku i namještaj.

Kako piše španski biznis magazin “Expansion”, Crna Gora se nameće kao jedna od najperpektivnijih evropskih zemalja.

– Za razliku od nekoliko susjednih država, Crna Gora ostvarila je nezavisnost mirnim putem i od tada zauzima željeni polažaj na listi kandidata za Evropsku uniju, počinje list priču o primamljivom biznis ambijentu.

– Teritorija nove republike ima veliki potencijal za hidroelektrane, organski uzgoj, turizam…pa crnogorsko tržište nudi mnoge prednosti za španska preduzeća zainteresovana za širenje na Balkanu.

Ono što španski analitičar vidi kao moguć problem jesu konkurencija italijanskih i njemačkih kompanija, kao i birokratske i protekcionističke barijere.

Imanol Elgea, komercijalni direktor firme iz Barselone koja uvozi namještaj u Crnu Goru već šest godina, kaže da mu logistički problemi predstavljaju najveći izazov.

– Troškovi prevoza su mnogo veći u odnosu na susjedne zemlje, kažu iz kompanije Estamp.

Takođe, iskustva španskih preduzetnika koji su imali dodira s Crnogorcima, govore o posebnoj poslovnoj kulturi:

– Treba direktno razgovarati s lokalnim partnerima i održavati stalni kontakt. Poslovna kultura u Crnoj Gori je između Mediterana i Europe. Tako da će vas Crnogorci, u želji da uspostave lični odnos sa svojim partnerima, redovno zvati na ručkove i večere. Tada je prikladno da ponesete poklone, ali diskretno i skromno pošto je korupcija tamo osjetljiva tema.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve