Predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore Ljuiđ Škrelja zakazao je sjednicu ovog odbora za srijedu, ali na dnevnom redu se ne nalazi zahtjev Posebnog kluba poslanika da zauzmu jedno mjesto u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

 

Škrelja je u izjavi Dnevnim novinama kazao da je, što se tiče Administrativnog odbora, sve jasno i da se ne može govoriti o novim članovima Odbora za izborno zakonodavstvo.

“Odbor je popunjen. Ima 14 članova, koliko predviđa Odluka Skupštine o formiranju ovog odbora i Administrativni odbor ne može delegirati nove članove, dok se ova odluka ne promijeni”, kazao je Škrelja.

Podsjetimo, poslanik i član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Neđeljko Rudović kazao je prije dva dana da je Demokratska partija socijalista DPS iskrena kada govori o dijalogu, ne bi od 23. avgusta u fioci predsjednika Administrativnog odbora Ljuiđa Škrelje stajao zahtjev posebnog kluba poslanika da zauzmu mjesto u Odboru.

“Administrativni odbor tu ne može ništa. Nema mjesta u Odboru za reformu zakonodavstva. Sada bi Skupština trebalo da donese novu odluku o proširenju Odbora novim članovima, što nije realno zbog procentualne zastupljenosti vladajućih i opozicionih partija u njemu. Znači, Odbor je popunjen na bazi interesovanja koje je postojalo 22. avgusta. Poseban klub poslanika je zahtjev uputio Administrativnom odboru 15 minuta prije početka sjednice”, kaže Škrelja.

Na drugoj strani, postoji i opcija da, ako se insistira da Posebni klub poslanika dobije mjesto u Odboru, neko od opozicionih poslanika, koji žele unapređenje izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, podnese ostavku.

U skupštinskim kuloarima se govori da bi to mogao da bude upravo poslanik Neđeljko Rudović.

Rudović je, kako saznajemo, 31. jula, sa predsjednikom Demosa Miodragom Lekićem, predao Administrativnom odboru blanko ostavku na mjesto u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva. Tada se još nije znalo ko će se povući iz Odbora – Rudović ili Lekić.

U svakom slučaju zavrzlame oko rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva se nastavljaju. Članstvo Aleksandra Damjanovića iz Posebnog kluba poslanika dio opozicije svakodnevno poteže. Demokratska Crna Gora je nedavno saopštila da je predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović, upoznao članove tog odbora, kao i visokog predstavnika Evropske unije da je lično obavio razgovor sa nezavisnim poslanikom Aleksandrom Damjanovićem, te da mu je u tom razgovoru ponudio čak i mjesto Demokratske partije socijalista u pomenutom Odboru. Prema njihovim informacijama, Damjanović je to odbio tražeći isključivo mjesto Demokrata.

Inače, poslanik Damjanović je i u izjavi za DN kazao da želi da se Posebnom klubu poslanika vrati ukradeno mjesto u Odboru.

“Svaka opcija za mene je neprihvatljiva, osim da Demokrate vrate mjesto koje su ukrali od Posebnog kluba poslanika, uz pomoć glasova DPS-a”, rekao je tada Aleksandar Damjanović.

On je ponovio da neće prihvatiti da se mijenja Odluka o formiranju Odbora za izborno zakonodavstvo. Predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja smatra da treba nastaviti sa radom i odustati od neprimjerenih zahtjeva prema Odboru kojim predsjedava.

“Samo su dvije varijante u igri, kada je opozicija u pitanju. Hoće li da rade na reformi izbornog zakonodavstva ili će da opstruišu rad tog odbora”, kaže Škrelja.

Rasprava i o opomenama poslanicima

Na dnevnom redu Administrativnog odbora koji će biti održan u srijedu naći će se utvrđivanje Prijedloga odluke o izboru jednog člana Odbora za praćenje realizacije Odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom „Mamula“ i Odluke o prihvatanju Aneksa broj 1 Ugovora o zakupu hotela „Kraljičina plaža“ Budva. Zatim, utvrđivanje Prijedloga odluke o razrješenju jedne članice Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i razrješenju jednog člana Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.

Konstatovaće se razrješenje savjetnika Predsjednika Skupštine Crne Gore, zbog imenovanja na novu dužnost, a govoriće se i o odlučivanju Administrativnog odbora na osnovu čl. 110b i 110c Poslovnika Skupštine Crne Gore, a u vezi sa opomenom izrečenom na Sedmojposebnoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2019. godini.

Na dnevnom redu je i razmatranje Obavještenja i akata koje je dostavio Generalni sekretar Skupštine Crne Gore od 9. i 11. septembra 2019. godine o odsustvu poslanika sa sjednice Drugog vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2019. godini, održane 23. avgusta 2019. godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve