U odnosima između Rusije i Gruzije desio se novi skandal, koji može imati dalekosežne posljedice. Voditelj opozicione televizije “Rustavi-2” je u direktnom programu opsovao i uvrijedio na ruskom predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegove pokojne roditelje.

Novinar gruzijske tv stanice

Odmah nakon toga, na ulice Tbilisija izašlo je stotine nezadovoljnih Gruzijaca, zatraživši ostavku rukovodstva TV kanala. Strahovali su da uvrijeđeni ruski predsjednik, čiji se tenkovi nalaze 40 kilometara od Tbilisija, može  započeti invaziju na Gruziju.

Incident se dogodio u večernjoj emisiji Post Scriptum na opozicionom kanalu “Rustavi-2”. Popularni voditelj Georgij Gabunija neočekivano je počeo da govori na ruskom: “Želim da pozdravim našeg velikog prijatelja, predsjednika Rusije Vladimira Vladimiroviča Putina. Vovo! Ti si kučka, djubre i pi*da. U našoj lijepoj zemlji nema mjesta za tako jadno stvorenje kao što si ti. Ti si smrdljivi okupant”.

To je bio najblaži dio govora voditelja, koji je posle otjerao u majčinu ne samo ruskog predsjednika već i njegove pokojne roditelje. Onda je voditelj nastavio program na gruzijskom čiji je veći dio bio posvećen kritici rukovodstva Gruzije, koje, po mišljenju autora emisije, “sprovodi proputinsku politiku”.

Foto: EPA

Taj govor postao je odmah hit u socijalnim mrežama. Mnogi su pisali da voditelj provocira rat. Ubrzo nakon toga, nekoilko stotina ljudi okupilo se ispred zgrade TV i počelo da baca jaja i metle – što je bio simbol opozicije u vrijeme bivšeg predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija.

Rustavi-2 se smatra veoma bliskom Sakašviliju, veći dio akcija kompanije pripada njegovim prijateljima.

Generalni direktor Rustavi-2 Nika Gvaramija izvinio se gledaocima za “glupi nastup Gabunije, koji krši etičke norme”, ali je naglasio da dijeli stav novinara i da ga neće otpustiti “da ne bi obradovao proputinsku rulju koja se okupila ispred televizije”. TV kanal je privremeno zaustavio emitovanje programa, a nekoliko novinara TV je dalo otkaz rekavši da ne žele da provociraju novi rat.

Sličan stav su zauzele i vlasti Gruzije. Predsjednica zemlje Salome Zurabišvili, koja je nedavno nazvala Rusiju “neprijateljem i okupantom” izjavila je da nepristojan gest novinara Gabunije “provocira spoljnu agresiju, što znači da je usmjeren protiv interesa zemlje”. Predsjednica je stavila do znanja da iza provokacije stoji bivši predsjednik Sakašvili.  Sličnu poziciju iznio je i premijer Mamuka Bahtadze.

Ovaj skandal je zaoštrio ionako napete odnose izmedju Rusije i Gruzije. Od 8. jula stupila je na snagu odluka predsjednika Putina o zabrani svih letova između dvije zemlje. Ta zabrana je uslijedila nakon incidenta u gruzijskom parlamentu 20. juna, kada je poslanik ruske Dume Sergej Gavrilov na sjednici Međuparlamentarne asambleje pravoslavlja sjeo u fotelju spikera gruzijskog parlamenta, i time izazvao revolt hiljade Gruzijaca i proteste sa parolom “Okupantu nije mjesto u fotelji spikera u gruzijskom parlamentu”.

I ovog puta Moskva je reagovala prilično oštro. “To je sramota za gruzijski narod”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši da je govor voditelja Rusiavi-2 “ili bezumlje ili provokacija”. A rukovodstvo Dume u ponedeljak 8. jula je preporučilo ruskoj vladi da zabrani uvoz gruzijskog vina i kisele vode, kao i da ograniči transfer novca iz Rusije u Gruziju.

Na ruskim socijalnim mrežama, uglavnom se osuđuje skandalni govor voditelja TV Rustavi-2, ali se postavlja pitanje – zašto nema tako oštrih osuda i kad voditelji ruskih državnih kanala otvoreno vrijeđaju i psuju lidere drugih država.

R.A.

Komentari

avatar