Osnovno državno tužilaštvo u u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet popova budimljansko-nikšićke eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja – okupili se na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima. To je danas na konferenciji za medije saopštio rukovodilac ODT-a u Nikšiću Stevo Šekarić.

foto rtcg.me

Šekarić je saopštio da se njima na teret stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“Tužilaštvo je u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku od 72 sata dok su se okrivljeni nalazili lišeni slobode i zadržani”, kazao je rukovodilac ODT Nikšić.

Kako je naveo, Tužilaštvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora za sveštenike  jer za to “nema zakonskog osnova s obzirom na to da je podignut optužni predlog”.

Šekarić je nave da je propisana kazna za ovo krivično djelo do jedne godine zatvora ili novčana kazna.

Istkao je i da je ODT odustalo od saslušanja dva svjedoka.

“Nije neophodno njihovo saslušanje da bi podigli optužni predlog”, kazao je Šekarić.

Episkopu budimljansko -nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika sinoć je ukinuto zadržavanje, nakon 72 sata u pritvoru.

Građani su se u znak protest zbog hapšenja sveštenika okuplili sinoć u nekoliko gradova.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve