Lider Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović i pored neoborivih dokaza da je duboko involviran u politička dešavanja u Crnoj Gori to ponovo demantuje.

“Crkva ne izlazi na izbore, niti joj je tamo mjesto, ali može da poželi sreću svakome ko iskreno traži promjenu života u Crnoj Gori nabolje, ko se bori za pravdu, poštovanje Ustava, pa i protiv bezakonja u odnosu na vjeru i Crkvu, kao i da takvu političku sreću i politički napredak ne poželi onima koji su izglasali Zakon o slobodi vjeroispovijesti i koji poistovjećuju sebe i svoje vlastoljublje i sopstvene interese sa državom Crnom Gorom”, poručio je u intervjuu za Dan mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodeći da Crkva nikome nije ni koalicioni partner ni politički protivnik.

“Bože, sačuvaj! Niti smo, kao Crkva Hristova, ikada mislili o tome, niti nam je tamo mjesto. Izbori su stvar partija, podjela, nadmetanja, isključivosti a Crkva sve objedinjuje u svoje Sveto krilo. Šta će Crkvi izbori oko zemaljske vlasti kad se ona izborila i bori Hristovim vaskrsenjem za Carstvo Nebesko, i kad je na taj način, kroz Hrista, “pobjedila svijet” i “nije od ovoga svijeta”. Dakle, u tome ne učestvujemo, niti iko od učesnika izbornog procesa može da kaže da u toj političkoj utakmici predstavlja Crkvu”, naveo je mitropolit.

Međutim, jasno je da Amfilohije po ko zna koji put pokušava da negira ono što je svima u Crnoj Gori jasano – da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori prije svega njihov najprofitabilniji ogranak Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) već mjesecima veoma aktivno uključena u kampanju za predstojeće parlamentarne izbore.

Koristeći iskustvo čelnika MCP koji su prekaljeni kroz višedecenijsko parapolitičko djelovanje, SPC je postala medijator u pregovorima opozicionih stranaka u Crnoj Gori, što je rezultiralo i formiranjem koalicije Demokratskog fronta i nekoliko marginalnih stranaka.

Kako smo ranije pisali, lider SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović pored redovnih sastanaka sa čelnicima Demokratskog fronta koji su počeli još u januaru, u kontaktu je i sa liderom Demokrata Aleksom Bečićem.

Koliko intenzivno se SPC u Crnoj Gori bavi politikom govori i činjenica da su se predstavnici MCP ranije sastali i sa liderom Ujedinjene reformske akcije Dritanom Abazovićem, a posrednik u sastanku bilo je glasilo SPC u Crnoj Gori i najveći pokrovitelj ove parapolitičke organizacije dnevna novina Vijesti.

MCP i njihovi čelnici takođe redovno daju političke izjave i pozivaju građane da glasaju za prosrpsku opoziciju, što jasno ukazuje na činjenicu da su se potpuno posvetili političkom djelovanju jer im samo smjena vlasti omogućava da sačuvaju svoju ogromnu ilegano stečenu imovinu, poslovne poduhvate, ali i da do kraja zataškaju priču o pedofiliji u svojim redovima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve