Za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Lijepo je Srbima rekao njihov “otac nacije” Dobrica Ćosić. Samo nisu čitali. Neće ono što im ne odgovara.

“Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu…”, napisao je srpski pisac još 1961. godine u svom romanu “Deobe” objašnjavajući suštinu srpskog bića.

Dakle, imamo posla sa pravim maherima. Još kad u tu priču utrči njihov patrijarh Irinej, samo nebo je granica. O onom vremenu iz ’70-tih godina prošlog vijeka kada je bio ekonom u crnogorskom manastiru Ostrog, te tiskao pare od vjernika “nogama po vreća”, sigurno nije nešto o čemu će ikada rado progovoriti. Ali je zato napravio karijeru.

Zato se zasigurno neće libiti da sve što je crnogorsko nazove srpskim. To se, baš kao u srpskim rijaliti programima, zove “projekat”. Iako je samo prisvajanje tuđe istorije, besprizorna zamjena teza ili tek ono što im je Ćosić sašio – “da sakrijemo svoju bedu”.

Nekada uvažena beogradska Politika objavila je intervju sa srpskim patrijarhom. Ciljna grupa za plasman te nepogriješive ideje bio je samo jedan čovjek – crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Kao neophodan obrok za sve tamošnje nacionaliste. A to što im je tanka korica od te priče savršeno se uklapa u profit. Piši, nula. Bačene pare. Sve zajedno sa odabirom SPC u liku nosioca liste ovdašnje političke grupacije Demokratski front i angažmanom Zdravka Krivokapića. A i jalovom koordinacijom sa manje važnim opozicionim strankama u Crnoj Gori.

Neke stvari očigledno ne mogu da se sakriju. “Beda” naročito.

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

 

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
gagi
09.08.2020-16:08 16:08

A nece nikad biti bolji cojek Irinej da ga voze u Rols Rojs,smet je smet.