Iako već godinama crnogorski istoričari ukazuju na uporno negiranje crnogorske autokefalne crkve od strane Srpske pravoslavne crkve, kako u Srbiji tako i u njenoj crnogorskoj filijali, tek jedan komentar istaknute srpske novinarke Gordane Suše stavio je tačku na sve te puste priče srpskih istoričara i popova.

A da im je rekla, rekla im je. Čak, ispalo je ništa lakše:

“Uđete na internet, nađete 1922. godinu, 3. jun i onda vidite ‘Vlada Kraljevine SHS , Sveti Sinod Srpske pravoslavne crkve i Vaseljenska patrijaršija su doneli odluku o prisajedinjenju autokefalne Crnogorsko primorske pravoslavne crkve’. Znači, 99, 9 odsto građana Srbije o tom podatku nema pojma. Zato što ovde važi priča…e sad, zašto ta priča važi… da su Crnogorci zapravo Srbi i da je to samo srpska teritorija koja nosi naziv Crna Gora”.

Dokument o kom govori Suša može se naći lako internet pretragom

Pa, zašto?

Negiranje crnogorske pravoslavne crkve, baš kao i negiranje crnogorske nacije i države je poodavno uspostavljeno kao gradivo koje se redovno ponavlja sa raznih srpskih adresa. Uz totalno prazne populističke priče o “dobrosusjedskim” odnosima, te razna spočitavanja o nekakvim neprijateljstvima koje inicira crnogorska vlast. Neuvažavanje istorijskih dokumenata i činjenica od strane SPC se podrazumjeva. Srpski političari su taj manir samo prisvojili. I tako sve do “srpskog mora”. I pravog srpskog medijskog desanta na Crnu Goru.


Pa, zašto?

Kada je u stvari dovoljno tako malo:

“Uđete na internet, nađete 1922. godinu, 3. jun i onda vidite…”

Ž.V.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve