RAT PRIJESTOLA: Rusi raskinuli liturgijsku zajednicu sa Carigradom!

Vanredni sastanak Svetoga sinoda Ruske crkve održan je u Sveto-Danilovskome manastiru u Moskvi.

Ruske agencije su oko 16 sati po našem vremenu objavile: Patrijarh ruski Kiril je prekinuo evharistijsku zajednicu sa Carigradskom patrijaršijom i neće tokom liturgija pominjati ime patrijarha carigradskoga Vartolomeja.

Podsjećamo na glavne akcente uoči sastanka.

„Razmatraće se razlike koje su nastale sa Carigradskom patrijaršijom oko moguće autokefalije Ukrajinske crkve i imenovanja dvojice egzarha u Ukrajini od strane patrijarha Vartolomeja”.

„Očekujte važne vijesti”, poručio je sinoć javnosti Vladimir Legojda, rukovodilac sinodalnoga Odjeljenja za odnose Ruske crkve sa društvom i medijima.

U narednim danima, ukrajinski arhijereji će, uz aktivnu koordinaciju dvojice Vartomejevih egzarha, kako se vjeruje, ustrojiti novi, objedinjeni arhijerejski sabor. Te će slijediti 34. kanon Svetih Apostola („Episkopi svakoga naroda treba da znaju o tome ko je prvi među njima i da ga smatraju za glavu”), tj. izabrati između sebe predstojatelja objedinjene Ukrajinske crkve. Potom bi se uručio carigradski tomos o autokefaliji.

Na vijest o imenovanju Vartolomejevih egzarha, Sinod Ruske crkve je 8. septembra saopštio da je, tvrde, taj akt nekanonski, te da, ne preispita li ga, tj. ne opozove li taj akt, Vartolomej neće ostati bez odgovora. Najavljeno je iz Ruske crkve da će Vartolomeja „predati sudu Božijem”.

Međutim, Sinod se tada nije sastao, već je izgleda tekst saopštenja usvojen nakon telefonskih konsultacija sinodskih članova. Prema Ustavu RPC, Sinod upravlja Crkvom u periodu između arhijerejskih sabora, a saziva ga patrijarh nekoliko puta godišnje.

Vjeruje se kako će sa današnjega sastanka Sinod Ruske crkve, između ostaloga, zvanično pozvati druge pravoslavne crkve da se solidarišu s njom i osude postupak Carigradske patrijaršije. Ukoliko bude odziva većeg broja crkava, to će de facto biti raskol u Pravoslavlju na dva bloka i početak njihove otvorene konfrontacije.

Prema nekim ruskim izvorima, pred Sinodom u Moskvi su tri opcije:

prva, objaviti još jedno upozorenje Carigradu;

druga, raskinuti evharistijsku (liturgijsku) zajednicu sa Carigradiom i prije nego što se objavi tomos za Ukrajinsku crkvu;

treća opcija, „koja je u sferi fantastike”, a to je: da Ruska crkva izda akt o akutokefaliji svojoj sadašnjoj samoupravnoj jurisdikciji u Ukrajini – Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije (UPC-MP).

Međutim, ta ruska jurisdikcija u Ukrajini je više puta poslušno ponovila stavove Moskve da nema potrebe da ima autokefaliju. UPC-MP ima samo samoupravni status, koji je ispod autokefalnoga, ili čak i autonomnoga statusa.

***
Prema prvim informacijama, sastanak Sinoda Rusije je otvorio patrijarh Kiril Gundjajev.

Istakuto je da, zbog „zdravstvenih razloga”, prvojerarh UPC-MP, mitropolit kijevski Onfurij Berezovski, ne prisustvuje zasijedanju.

„Danas je jedno pitanje na dnevnome redu: sprovođenje odluke Carigradske Patrijaršije da pošalje takozvane egzarhe Ukrajini”, kazao je patrijarh Kiril. „Naš Sinod je 8. septembra dao izjavu u vezi sa usvajanjem odluke o slanju ovakvih predstavnika od strane Sinoda Carigrada. A sada imamo pouzdanu informaciju da su oni stigli u Ukrajinu i počeli da rade”.

Vijest da su Vartolomejevi egzarsi doputovali u Kijev, nije službeno potvrđena. Međutim, nju je saopštio i mitropolit Onfurij, koji se video-linkom javio iz Kijeva.

„Nijesmo se sreli sa njima (egzarsima) i ne namjeravamo da se sretnemo, jer su došli ovđe bez našega blagoslova. Kao predstavnici kanonske Crkve u Ukrajini, mi nećemo komunicirati. Pratićemo razvoj događaja i prema njima ćemo se ravnati”, rekao je Onfurij.

„Na osnovu poruke mitropolita Onfirija, članovi Sinoda danas će odlučivati o ovoj temi”, saopštila je Moskovska patrijaršija.

Pozdravljajući Onfurija, patrijarh Kiril „izrazio je nadu da će jerarhija Ukrajinske pravoslavne crkve nastaviti jedini pravi put – da obavljaja svoje službe u skladu sa kanonima Pravoslavne crkve”. Ovakva formulacija možda u sebi krije strahovanja Moskve od drukčijega raspleta – naime, kako su objavili izvori u Kijevu, najmanje desetak arhijereja UPC-MP, skupa sa arhijerejima Kijevske patrijaršije, potpisalo je proljetos zahtijev Carigradu za izdavanje tomosa objedinjenoj Crkvi Ukrajine.

U međuvremenu, Carigradska patrijaršija je danas objavila crkvene dokumente iz 1991. i 1992. iz kojih se vidi da je i mitropolit Onfurij Berezovski bio potpisnik apela Moskovskoj patrijaršiji da još tada dodijeli autokefalnost Ukrajinskoj crkvi!

Kasnije danas se očekuje i službeno saopštenje o radu Sinoda Ruske crkve.

 

Komentari

avatar