Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

“Rak štipa” ali se Selena bori! (VIDEO)

– Ne prođe dan a da ne pomislim da li sam u svom prethodnom životu mogla da preduhitrim Selenin rak. Ramišljam da je trebalo da budem pažljivija kad joj je stomak porastao a mi ga upoređivali sa mojim u tim godinama, možda je trebalo ozbiljnije da je slušam kad mi je govorila da je noge bole i da ne može puno da šeta, ili je možda trebalo na svoju ruku da joj pretražim krv kad sam vidjela da je bljeđa nego obično. A onda stanem, jer upravo to Neuroblastoma hoće od mene, piše Selenina majka Aida Ramusović.

Kako je dodala, Selenina bolest ne uništava samo njeno malo tijelo, već pokušava da razori cijelu porodicu, i sve njih psihički.

– Neuroblastoma je opaki tumor upravo zbog toga jer se teško otkriva, ne samo u Crnoj Gori već svuda na svijetu. Opasan je jer je i rijedak i često su simptomi te bolesti slični nekim običnim, ne tako opasnim bolestima. Otkriveno je da je Selenin rak metastazirao na 19 mjesta u tijelu. Ovdje se doktori ne brinu puno oko toga jer Neuroblastoma, stepen 4, od čega boluje naše dijete, inače podrazumijeva viskorizični stupanj bolesti”, navodi Aida.

Za 10 dana od kad su ušli u dječiju bolnicu u Sinsinatiju, direktno iz aviona u sobu, Seleni su urađene sve moguće analize, pregledana je od glave od pete i odradila je svoju prvi hemioterapiju.

– Terapija se sastoji od jednosatnog uzimanja citostatika, koji se onda ispiraju fiziološkim rastvorima minimum četiri sata dnevno. Prvi ciklus traje pet dana, nakon čega tijelo počinje da reaguje. Samo dva dana nakon završetka terapije i našeg odlaska kući, Selena se vratila u bolnicu zbog povećane temperature i loše krvne slike. Dobila je opet transfuziju trombocita i sad čekamo da bude bolje kako bi nanovo izašla iz bolnice do sljedećeg ciklusa, kada ćemo sve opet ponoviti. Kancer nije bolest osobe, već cijele porodice, prijatelja i kompletnog života. Ne utiče samo na oboljelog već na sve ljude koji su na bilo koji način bili u kontaktu sa bolesnikom. Zato je, recimo u Sjedinjenim državama najbitnije da bolesnik i porodica imaju sistem podrške, kako bi zajedničkim snagama prošli najgore, navela je Aida.

Zato je, istakla je, dirljivo kako se crnogorsko društvo mobilisalo za pomoć Seleni.

– Ideja Teletona je takođe jedan korak naprijed u pomoć porodicima koje se bore sa kancerom da znaju kako nisu sami, da smo svi tu za njih. I da ćemo pobijediti neprijatelja, toliko većeg od naše djece, zaključila je ona.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve