U Rusiji su održani lokalni izbori, na kojima su građani birali regionalne i lokalne vlasti, kao i poslanike za upražnjena poslanička mjesta u Državnoj dumi. Vladajuća Jedinstvena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, izgubila je trećinu odborničkih mjesta u moskovskoj gradskoj skupštini nakon lokalnih izbora, prenijela je novinska agencija RIA, sugerišući da je opoziciona strategija taktičkog glasanja za najjačeg kandidata uspjela.

Nedjeljni izbori bili su jedni od najpraćenijih lokalnih izbora u posljednjih nekoliko godina jer je vlast zabranila kandidaturu nekim kandidatima opozicije, što je uzrokovalo najveće proteste u posljednjih, skoro, deset godina u ruskom glavnom gradu.

Moskovske izbore su istaknuti opozicioni političari, poput Alekseja Navaljnog i njegovih saveznika, označili kao šansu za nagrizanje Jedinstvene Rusije prije parlamentarnih izbora 2021.

Protesti su izbili sredinom jula nakon što je centralna izborna komisija odbila da prihvati kandidaturu većeg broja opozicionih političara, pod izgovorom da nisu sakupili dovoljno potpisa. Navaljni je savjetovao svoje pristalice da taktički, širom Rusije, glasaju za kandidata koji ima najveće šanse da pobijedi kandidata Jedinstvene Rusije.

Izborni rezultati, na koje se poziva RIA, pokazuju da je Jedinstvena Rusija izgubila oko trećinu mjesta, u poređenju s prošlim izborima. Ruska agencija navodi da će vladajuća stranka na kraju vjerovatno imati 26 od 45 odborničkih mjesta u moskovskoj skupštini.

Na prethodnim izborima 2014. Jedinstvena Rusija je dobila 28 mjesta preko svoje liste i još 10 nezavisnih koje je podržala. Ovoga puta je, navodi RIA, Komunistička stranka uzela mjesta Jedinstvenoj Rusiji, osvojivši 13 mandata, dok su nakon prošlih izbora imali samo 5 odbornika.

Opoziciona stranka Jabloko (Jabuka) i Pravedna Rusija osvajaju po tri mandata, navela je RIA.

Odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta oglasio se ruski premijer i lider Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev, koji je rekao da prema izlaznim anketama njegova stranka ostaje vodeća politička snaga u Rusiji.

“Sudeći prema informacijama koja nam stižu sa Dalekog istoka i iz Sibira, Jedinstvena Rusija ostaje vodeća politička snaga u našoj zemlji”, rekao je Medvedev.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da rezultati izbora za moskovski parlament ukazuju da mišljenja političkih analitičara o glasanju iz protesta nisu bila tačna. Lokalni izbori održani su u 85 regiona širom zemlje, a izbori za moskovsku Dumu posebno su važni zbog predstojećih parlamentarnih izbora 2021. godine.

Komentari

avatar