Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Preko MILION ljudi u Rusiji živi u skrivenim gradovima

U Rusiji postoji 45 zatvorenih gradova u kojima živi, radi, obrazuje se i podiže djecu više od 1.300.000 ljudi. Ovi gradovi nisu postojali na geografskim kartama u vrijeme Sovjetskog Saveza. Spolja i iznutra strogo ih čuva vojska.

Foto: Wikimedia commons / Wikipedia

Doći u neki od njih u goste moguće je samo uz specijalnu dozvolu. Stanovnici se bave naučnim ili proizvodnim radom vezanim za neku opasnu ili bezbjednosno osjetljivu tehnologiju. “Ruska reč” predstavlja šest takvih naselja.

MIRNI

Lokacija: Arhangelska Oblast

Funkcija: Kosmodrom

Razlog posebnog statusa: Grad je administrativni i stambeni centar kosmodroma „Pleseck“

Grad Mirni se nalazi na mjestu gdje je u vrijeme carske Rusije prolazio takozvani „carev put“ ka Bijelom moru. Prema legendi, Mihailo Lomonosov, osnivač slavnog moskovskog univerziteta, upravo je tim putem 1730. godine išao u Moskvu, prateći kola sa tovarom. Doduše, nema nikakvog obilježja, svi glavni spomenici Mirnog vezani su za osvajanje kosmosa. Prvi državni kosmodrom „Pleseck“ dugo je bio svjetski lider po broju lansiranja kosmičkih brodova. Ponosni grad na svom grbu ima kosmički brod i polarnu svjetlost, koja govori o njegovom položaju na dalekom Sjeveru.

Mirni je pun monumenata i obeliska. U čast lansiranja prvog sovjetskog navigacionog kosmičkog broda podignut je obelisk „Kosmos-1000“, a 1989. ušao je u orbitu satelit „Kosmos-2000“, pa je i taj događaj obilježen spomenikom, koji je zbog sličnosti sa popularnim oblikom stanovnika drugih planeta nazvan „vanzemaljac“.

SAROV

Nekadašnja imena: Šatki-1, Moskva-300, Kremljov, Arzamas-75, Arzamas-16

Lokacija: Nižegorodska Oblast

Funkcija: Proizvodnja atomskih bombi

Razlog posebnog statusa: Na teritoriji grada se nalazi Ruski federalni nuklearni centar — Sveruski naučno-istraživački institut za eksperimentalnu fiziku

Sarov je neobičan grad. Sa jedne strane, u njemu se prave atomske bombe, a sa druge je poznat po pravoslavnoj svetinji — Sarovskom manastiru. U ovom manastiru, u kome je tipik posebno strog, 1778. godine iskušenik je postao slavni prepodobni Serafim Sarovski. Oba obilježja grada predstavljena su i na njegovom neobičnom grbu.

Ispod Sarovskog manastira postoji pravi podzemni grad u koji su se otšelnici povlačili u potrazi za mirom i tišinom. Kažu da je nekada u podzemlju postojalo i jezero kojim je moglo da se plovi čamcem.

U Nuklearnom centru postoji Muzej atomskog oružja, jedini te vrste na svijetu. Njegov glavni eksponat je čuvena „Car bomba“. Detonacija ove termonuklearne naprave 1961. na arktičkom arhipelagu Nova zemlja bila je najveća eksplozija u istoriji (10 puta veća od ukupne snage svih eksplozivnih sredstava upotrebljenih tokom Drugog svjetskog rata u cijelom svijetu) i jedan od ključnih događaja Hladnog rata. Naravno, većina eksponata u muzeju su kopije.

U Nuklearnom centru u Sarovu danas radi više od 18 hiljada stručnjaka: fizičara i matematičara, inženjera i programera, koji se bave održavanjem nuklearnog arsenala Rusije i njegovom bezbjednošću.

OZERSK

Nekadašnja imena: Čeljabinsk-40, Čeljabinsk-65

Lokacija: Južni Ural

Funkcija: Radioaktivni izotopi

Razlog posebnog statusa: Na teritoriji grada se nalazi Federalno državno unitarno preduzeće „Proizvodna organizacija Majak“, gdje se proizvode radioaktivni izotopi i prerađuje upotrebljeno nuklearno gorivo

Preduzeće „Majak“ je odigralo ključnu ulogu u prvim fazama sovjetskog nuklearnog programa 1940-ih. Stručnjaci iz prve garniture radnika „Kombinata br. 817“ (tako se ranije zvao „Majak“) podvrgavani su najstrožoj selekciji. Po dolasku na tajni objekat tokom nekoliko godina nije im dozvoljavano čak ni da se dopisuju sa bližnjima.

Neobični grb ovog grada sadrži stilizovani prikaz nuklearnog reaktora iz koga isijava energija, predstavljena gušterom (simbolom Urala) sa ognjenim repom.

Život u zatvorenom gradu stanovnici Ozerska danas ne shvataju kao ograničenje, nego kao privilegiju. Zato se u njihovom odnosu prema došljacima može primjetiti izvjesna doza snishodljivosti.

Moderni „Majak“ reciklira upotrebljeno nuklearno gorivo iz Rusije i mnogih drugih zemalja i proizvodi veliki broj rijetkih i važnih radioaktivnih izotopa koje preko 40 zemalja svijeta kupuje za medicinske potrebe.

Gorivo koje je 2010. odvezeno iz Nuklearnog instituta u Vinči kod Beograda otišlo je na preradu upravo u „Majak“.

ZNAMENSK

Nekadašnje ime: Kapustin Jar-1

Lokacija: Astrahanjska Oblast

Funkcija: Balističke rakete

Razlog posebnog statusa: Grad je administrativni i stambeni centar vojnog poligona „Kapustin Jar“

Vojni poligon „Kapustin Jar“, izgrađen 1946. godine, bio je namijenjen za testiranje prvih sovjetskih balističkih raketa sa bojevim glavama. Miroljubiv naziv (u prevodu: „Kupusov Do“) dobio je po istoimenom selu. Od 1962. poligon obavlja i funkciju manjeg kosmodroma za istraživačke satelite i lake rakete nosače.

Prvi načelnik poligona „Kapustin Jar“, general-major Vasilij Voznjuk, stupio je u službu 1946. i do danas uživa poštovanje žitelja, a u kancelarijama se mogu vidjeti njegovi portreti. Pored lokalnog Muzeja kosmonautike izloženi su primjerci vojne tehnike, raketni sistemi i radari.

SVERNOMORSK

Lokacija: Murmanska Oblast

Funkcija: Pomorska vojna baza

Razlog posebnog statusa: Pomorska baza Sjeverne flote

Severomorsk, nekada zaselak Vaenga, smješten je na obali Kolskog zaliva u Barencovom moru. Prvobitno su u tim krajevima živjeli Saami i Pomori, a kasnije, u 20. vijeku, doselili su se Finci i Rusi. Izgradnja vojne baze za ratnu mornaricu započeta je sredinom 30-ih godina prošlog vijeka, a status zatvorenog grada Severomorsk je dobio tek poslije raspada SSSR-a, 1996.

Severomorsk se nalazi iznad polarnog kruga, tako da se preko zime spušta polarna noć koja traje od početka decembra do sredine januara. Pravi arktički mrazevi su ovde rijetki, ali zbog ledenog vjetra i visoke vlažnosti vazduha u početku je vrlo teško navići se na klimu.

Ponos Severomorska i Sjeverne flote, najjače ruske vojne flote, sada su teška nuklearna raketna krstarica „Petar Veliki“ i nosač aviona „Admiral Kuznjecov“.

VLASIHA

Nekadašnje ime Odincovo-10

Lokacija: Moskovska Oblast

Funkcija: Nuklearne jedinice

Razlog posebnog statusa: U naselju je smješten štab Strateških raketnih jedinica i centralni komandni punkt kopnenih strateških nuklearnih jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije

Dugo je Kostino bilo obično malo selo blizu Moskve. Međutim, 1932. ovdje je podignuto zdanje glavnog kompleksa Vakcino-serumskog instituta Radničko-seljačke Crvene Armije. Zatim su do Drugog svjetskog rata na području Vlasihe organizovani visoki vojno-politički kursevi. Oktobra 1941. u Vlasihi je bio stacioniran štab Zapadnog fronta, odakle je slavni Georgij Žukov rukovodio odbranom Moskve.

Poslije rata se tu nalazio Štab strateške avijacije. Godine 1960. vojno naselje je u potpunosti stavljeno na raspolaganje strateškim raketnim jedinicama. Danas se odavde upravlja svim kopnenim nuklearnim jedinicama Rusije.

Izvor: Blic.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve