za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je isključiva. Vele, ono kada sto druga liže jednu kašičicu je samo običaj kojim se ljudi pričešćuju “Tijelom i Krvlju Gospoda i Boga i Spasa našeg Isusa Hrista za iscjeljenje od svih virusa, zdravlje i spaseto je nje duše i tijela i zadobijanje vječnog života”.

To sa vječnosti izgleda kao garantovano. Čak i kao prečica. Samo liži i ne brini.  

I eto te u vječnosti dok si rek’o “bismillah”.

E sad, ima tu jedna fora.

Ostaje nejasno da li sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i svi srpski monasi koji po Crnoj Gori borave i privređuju bez ikakve važeće državne dozvole isto tako ližu jednu kašičicu ili je ta privilegija rezervisana samo za puk ili, kako se to već po srpski kaže, stado?

A nejasno je i da li se ta ista ekipa odriče liječenja u crnogorskim bolničkim ustanovama u slučaju infekcije koronavirusom? Svakako, totalno je nejasno da li će baš ta ekipa Srpske pravoslavne crkve koja uredno spočitava državi Crnoj Gori za svašta nešto pomoći svojim sljedbenicima kada im otkažu pluća?

A nejasno je i da li će im možda omogućiti da se liječe u svim onim komercijalnim stambenim objektima koje je SPC izgradila po Crnoj Gori ili u nekim zdravstvenim ustanovama koje su finansirali od sopstvenih para, a za koje niko nije čuo u životu?

Ili će to učiniti samo u svim onim crnogorskim devastiranim manastirima i crkvama od kojih privređuju bolje no da drže fabriku aluminijuma?

Ili sve to ide Bogu na ispovjest? Isti račun, oslobođeno PDV-a.

Prečica za (k)raj.

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
usaf
usaf
25.03.2020-13:05 13:05

Briljantno kao i uvek!Bravo Zeljko!!