PokVAReni Čeferin

piše: Kosta Bošković

Desio se i taj prvi meč Crne Gore na beogradskom hramu fudbala. Na tribinama su pobijedili navijači naše zemlje, u svakom pogledu – bodreći svoje sokolove, poštujući domaćina, ali i ne nasijedajući na političke provokacije grupice domaćih navijača.

Na terenu je bila bolja Srbija.

Opet, kao i u Podgorici prije nešto više od mjesec. Međutim, ostaje utisak da je Crne Gora na “Marakani” zaslužila više – iako je već nakon prvog poluvremena mogla i da gubi sa 5:0.

Ipak, svi koji su odgledali makar i nekoliko fudbalskih utakmica mogli su da naslute šta će se dešavati u drugom dijelu, posebno nakon što prepotentno “mangupisanje” panjenkom Aleksandra Mitrovića nije uspjelo.

Desetkovana selekcija Ljubiše Tumbakovića u nastavku je konačno odbacila (pre)veliki respekt prema igračima Srbije, smanjila je na 2:1, a moglo je da bude i 2:2 – samo da je predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin u evropskim takmičenjima dozvolio jednu od najboljih stvari koja se dogodila fudbalu – VAR. Ili ako neko ne zna – video tehnologiju kao pomoć sudijama.

Nakon Mundijala u Rusiji krenula je priča da VAR postaje i stvarnost Lige šampiona, a potom i ostalih Uefinih takmičenja, ali tada je Čeferin “odbrusio” novinarima.

“Ne znam odakle je to došlo, ali mi nismo pričali o tome i ja još nisam ubijeđen u opravdanost VAR-a”.

Samo nekoliko dana kasnije timovi iz regiona iz kojeg je i Čeferin, kao i iz federacija od kojih je Slovenac dobio glasove na izborima za predsjednkika Uefa, bili su oštećeni u baražu za Ligu šampiona. Crvena zvezda je nekako bila jača i od Salcburga i od greške Džunejta Čakira, dok je Dinamo iz Zagreba potonuo zajedno sa nepostojećim penalom koji je za Jang Bojs svirao Bjorn Kujpers.

Nije da smo u Crnoj Gori navikli na prednosti VAR-a, ali da je postojao u Uefinoj Ligi nacija možda bi i sokolovi iz Beograda “doletjeli” sa kojim bodom, pošto je Stefanu Mugoši poništen čist gol zbog ofsajda. Naravno, treba biti pošten, pa reći i da je bilo VAR-a Crna Gora bi vjerovatno ostala sa igračem manje nakon što je Simić udario Mitrovića. Ali i to je još jedan dokaz koliko Čeferin nije bio u pravu kada je sumnjao u opradvanost video tehnologije.

Možda sa VAR-om sve izgleda “plastičnije”, sporije, za neke i pomalo “udara” u dušu fudbala, ali zahvaljujući njemu fudbal je konačno u prvom planu, a ne sudije i njihove (nenamjerne) greške.

Uostalom, pitajte ljude u Italiji gdje su se do uvođenja video tehnologije greške sudija analizirale više od samih utakmica.

 

Komentari

avatar