Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Pejović: Nema promjene u politici proširenja

Novi plan djelovanja EU biće predstavljen 25. marta na proslavi 60. godišnjice rimskih ugovora o osnivanju EU.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović ističe da je za Crnu Goru „najvažnije da EU i države članice nastave s principijelnim stavom i politikom napredovanja u skladu s ostvarenim rezultatima i individualnim zaslugama“.

– Kad je riječ o državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo, EU ostaje na stanovištu zadržavanja jasne evropske perspektive i spremnosti za prihvatanje novih članica pod uslovom da ispune sve neophodne zahtjeve iz procesa pristupanja – dodaje Pejović.

Mišljenja je da nova strategija i plan djelovanja Evropske unije treba da daju odgovore na unutrašnju i vanjsku krizu s kojom se već neko vrijeme suočava EU.

– Evropski lideri već duže vrijeme analiziraju razvoj situacije tokom posljednjih deset godina i promišljaju pravce daljeg kretanja Unije, posebno u cilju prevazilaženja ekonomske, socijalne i migrantske krize, borbe protiv terorizma i jačanja bezbjednosne i odbrambene moći EU, kao i aktuelno pitanje Bregzita, te odnose s Rusijom i SAD-om – navodi ministar Pejović.

Poručuje da je sigurno da su „saglasni da Unija ostaje najbolji okvir za rješavanje aktuelnih izazova, ali da ona omogućava različite puteve prema integraciji“.

Izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve