piše: Goran Popović

U skupštinskoj raspravi minule nedjelje, većina opozicionih poslanika dala je vrlo konstruktivan doprinos tezi da ovu državu treba koncipirati na osnovama nacional socijalizma, definisanog tridesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj, a snažno promovisanoj akcijom četničkih kvislinga tokom Drugog svjetskog rata i u Crnoj Gori.

Skandalozne tirade ostrašćenih srpskih nacionalista, dosoljene socijalnom demagogijom, ovih dana u crnogorskom parlamentu, sa sve pozivom da se pljačkaju neki marketi, neodoljivo, naime, podsjećaju na njemačku “kristalnu noć” iz 1938. godine, s tim da mete ovdje nijesu Jevreji, već oni što su se u “srpskoj Sparti” bezobrazno usudili da budu Crnogorci.

Druga generalna značajka njihovih nastupa u Skupštini bila je da više brinu o Ristu Radoviću, još nesankcionisanom prestupniku povratniku, nego o ljudima kojima je potrebna socijalna pomoć nakon pandemije.

Riječ je, zapravo, o tome da je ogroman politički deficit četničke i velikosrpske ideologije, nakon efikasne akcije crnogorskih vlasti i medicinske struke, razjario srpske fundamentaliste, pa ga pokušavaju peglati tako da i naše doktore, koji danonoćno bdiju nad sudbinama oboljelih i onih koji bi to mogli postati, etiketiraju kao protagoniste “performansa Predsjedništva DPS”?!

Slaven Radunović veli niko od njih nije medicinu završio u Beogradu?! A poslanica Bošnjak, koja se predstavlja kao docent, ima prigovor na stručnost dr Vesne Miranović. One Vesne koja nije zaspivala danima, dok je Branka ležala tamo negdje sa nekim članovima Pokreta za promjene, i primala… punu poslaničku platu. Sramota!

Ključna bolna tačka, tamo njima, bile su Berane. Gdje je na vlasti čovjek iz Socijalističke narodne partije. (Zanimljiva je sličnost u nazivu te stranke sa bivšom iz Njemačke: Nacionalsozialistishe partei!)

A zašto im je to bolna tačka? Bio je tamo, naime, nedavno predsjednik države Milo Đukanović, pa organizovao dostavu paketa pomoći za penzionere u Beranama. Četnički glasnogovornici u Skupštini vele da je to bila predizborna kampanja DPS, i da je “zloglasni Milo” podijelio pakete samo svojim glasačima?!

A činjenice su sljedeće: Đukanović je, tokom posjete Beranama, razgovarao sa dva penzionerska udruženja, a kompanija “Voli” je, na inicijativu predsjednika države, u Berane dostavila pakete za 4.641 penzionersko domaćinstvo. Ako su svi oni njegovi glasači, otkud onda tamo SNP i DF na vlasti.

Usput budi rečeno: Berane broji nešto više od 11.000 stanovnika, i ima više penzionera nego zaposlenih. Njih plaća Fond PIO. Osim toga, beranska vlast ne mora da brine o doktorima, nastavnicima, učiteljima, policajcima, električarima, poštarima… Ne plaćaju ih oni, već država, ili državne kompanije. Brinu se tek o platama svojih kadrova u opštinskoj administraciji. Srećni ljudi!

Osim toga, iz egalizacionog fonda Berane uzima milione eura. Samo u 2018. godini, recimo, to je bilo 3,92 miliona eura. Tako da nije jasno gdje imaju problem: sa “antisrpskom Milovom državom”, ili sa nacional-socijalističkim političarima koji, kao manjina na državnom nivou, tamo krčme pare crnogorskih poreskih obveznika?

P.S. Eto tako: Dok im “sve to radi” država Crna Gora, Joanikije im uredno srpskim tamjanom kadi ulice Berana… Neka sami vide što im je bolje!

 

0 0 vote
Article Rating
guest
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
boka
boka
25.04.2020-07:56 07:56

na sve ove provokacije cetnicke vlast cuti i trpi mislim da je to lose zaato su oni ovako goropadni
zamrlo velikosrpstvo i nacionalizam svuda bez u crnoj gori mnogo ih pustamo
veljeprdaju se po crnoj gori ka idje poceve od ovih nesrecnih poslanika pa do rista sotone
a uz svo cutanje drzava ih isplacuje redovno za sve sto treba
crna gora ako oce da opstane mora malo podic glas i pokazat snagu
da je vjecna

Nikola
Nikola
25.04.2020-08:51 08:51

Blago drzavi koja nema srbistance

Vojislav
Vojislav
25.04.2020-13:24 13:24

Pa socijalni populizam i fasisticka ideologija – poznato i vec vidjeno.