Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Pažin: Srbija da hapsi osobe sa potjernice bez uslovljavanja

Srpski pravosudni organi trebalo bi bez oklijevanja da uhapse državljane te zemlje Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića, koji se sumnjiče da su 16. oktobra trebalo da izvedu teroristički napad u Podgorici, te da sprovedu ekstradicioni postupak, kazao je Dnevnim novinama ministar pravde Zoran Pažin.

Iako se u pojedinim medijima spekuliše da Srbija traži dostavljanje dokaza na osnovu kojih bi odlučili o izručenju, nadležni iz pravosudnih organa tvrde da to nije u skladu sa procedurom. Svi preduslovi za hapšenje su se stekli – potjernice su u Interpolovoj bazi, upućene su i Srbiji, kao i zamolnica za izručenje. Osim toga, postupak je obavezan i na osnovu Sporazuma o priznanju sopstvenih državljana.

– Nesumnjiva je obaveza Srbije da liši slobode lica koja se putem Interpola potražuju, ne postavljajući neke uslove koji bi se odnosili na dokazni postupak. Ocjena dokaza je stvar nadležnog suda u postupku po zahtjevu za izručenje, nakon što bi nas iz Republike Srbije obavijestili da su potraživana lica lišena slobode, naveo je ministar Pažin, prenio je CdM.

Pojašnjavajući redoslijed proceduralnih koraka, on je naglasio da je Srbija, kao članica Interpola, dužna da postupi po njihovoj potjernici bez ikakvog uslovljavanja, “dakle da uhapsi onog za kime je potjernica raspisana”.

Nakon toga, Interpol zvanično obavještava kancelariju u Podgorici, poslije čega slijedi zahtjev za izručenje. Prije donošenja odluke o ekstradiciji, nadležni sud u Srbiji ocjenjuje kvalitet dokaza i donosi odluku o izručenju.

– U toj fazi postupka moguće je da sud u Srbiji traži dodatne dokaze od crnogorskih istražnih organa, a ne prije toga. S obzirom da Crna Gora posjeduje dokaze u slučaju Ristića, te da je dio dokaza dobijen i od istražnih organa Srbije, za očekivati je da će sud donijeti odluku o izručenju. Ovo je sve procedura koja dolazi naknadno, nakon što Srbija uhapsi Ristića, kategoričan je Pažin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve