za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Kao da nije bila dovoljna prošlonedjeljna odluka Vlade Crne Gore i ustupci prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi nego je još morala i zvanična Evropa da nas zakuca sa uputstvom o tome kako pregovori moraju da se nastave.

Ma neka?

Ili što bi naš prost narod rekao – “No kidding”?

Evropa je nastupila u najboljoj tradiciji balkanskog djelovanja. Indolentno i birokratski. Utisak koji se stiče je da evropske birokrate ne znaju tačno šta se dešava u Crnoj Gori, niti imaju pojma o tome šta uopšte radi Srpska pravoslavna crkva na teritoriji druge države, niti su upućeni u crkvena pravila, niti u elementarno gradivo o nastanku djelovanja te religijske zajednice.

Izgleda da im je bilo važno samo da jednoj maloj državi spočitaju kako bi morala da nastavi da pregovara. O tome s kim i zašto, plus kako i zbog čega, sasvim je druga stvar.

Jedan od srpskih vladika koji radi, živi i ostvaruje prihode u Crnoj Gori je pregovore SPC sa crnogorskom Vladom objasnio kao “neprimjerene i ponižavajuće”. I savršeno nastavio zamjenu teza i njegovanje srpske mitomanije predstavljući svoju crkvu kao nekakvu uvaženu zajednicu na tlu Crne Gore. Doduše, koja nije registrovana. Ali koja ostvaruje enormne prihode. Ili bi možda pristali da to izmjerimo?

Ispada da Evropa nema pojma o okupacionom djelovanju Srpske pravoslavne crkve nastalim prije sto godina. Ispada i da slabo što znaju o priznanju SPC. Ispada da Evropa nema pojma o njihovom ovdašnjem devastacionom učinku, baš kao ni o svim seksualnim devijacijama koje ih prate. Evropa nema pojma o njihovom namicanju para sa teritorije crnogorske države koju uporno negiraju.

Ili bi možda mogli samo da zamislimo sličnu situaciju u bilo kojoj od država Evropske Unije? I o tome kako bi bilo koja evropska država reagovala na djelatnost neke vjerske zajednice na njenoj teritoriji koja neće da prizna ni zakone a ni samu državu?

Pa? Šta to Evropa zna?

Da je srpsko lobiranje isplativa stvar?

Neće moći. Baš kao što nije prošlo ni 2006. godine kada u početku Evropa nije bila blagonaklona prema crnogorskoj nezavisnosti. Ukratko, ne ide to…

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve