Subota, 2 Decembra, 2023
Rubrika:

Otkazana posjeta šefa česke diplomatije CG zbog krađe 7.000 dokumenata

Šef česke diplomatije Lubomir Zaoralek, odgodio je za sjutra zakazanu posjetu Crnoj Gori, jer će vanredno zasijedati česka Vlada zbog afere hakovanja. Kako saznaje portal Antena M, hakovan je i lični kompjuter šefa češke diplomatije.

Na Ministrstvo vanjskih poslova Češke izveden je hakerski napad i ukradeno 7000 dokumenata.

Hakeri su u periodu od najmanje godinu ukrali 7000 dokumenta iz českog ministarstva, a neki od njih sadržavali su povjerljive informacije, navode Češke novine.

Onaj ko je došao do tih informacija može, prema Narodnom centru za kibernetičku bezbjednost (NCKB) ostvariti stratešku prednost nad Češkom, napisao je portal Info.cz pozivajući se na iz infrormaciju iz NCKB.

Hakeri su razbili 168 službenih naloga i upadali u njih, najačešće između 6 i 7 ujutro. Najviše vremena proveli su na centralnom nalogu, na koji dolaze viiesti i sa koga se šalju vijesti iz Ministarstva vanjskih poslova, kao i na nalozima na ministra Lubomira Zaorleka, te bivših zamjenika ministara Petra Drulaka i Jakuba Kulhaneka i sadašnjeg zamjenika ministra Iva Srameka.

Portal neovlivni.cz je pak napisao da adrese sa koji su hakeri djelovali dolaze iz pravca Rusije, Britanije, Njemačke i Češke.

Zaoralekovom imejlu hakeri su pristupali sa adrese na kojoj se nalazi ruski phpBB foum, a njegov server se nalazi u Njemačkoj. Kod drugih 30 adresa moze naći povezanost sa onim akterima kojima američke obavještajne službe pripisusju hakovanje servera Demokrstske stranke.

Ali, kako kažu eksperti, to automatski ne mora da znači da iza napada stoji Rusija.

Moskva je sve to dematovala, tvrdeći da je riječ o fantazijama koje nijesu zasnovane na činjenicama.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve