Čelnici zemalja Višegradske grupe (V4) izjavili su da su razočarani u EU zbog slanja negativnog signala Zapadnom Balkanu.

Oni su dodali da EU može iskupiti ubrzavanjem pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

– Svi smo razočarani odbijanjem EU da odobri otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

– Pošto nismo započeli pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, važno je ubrzati pregovore sa državama koje su već u tom procesu. Možemo da se iskupimo tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom maksimalno ubrzati, tako da nema problema sa daljim proširenjem –  rekao je Orban, prenosi MIA.

Premijeri Slovačke i Češke saglasili su se s Orbanom, rekavši da su takođe razočarani.

– Tri zemlje EU, od kojih je jedna osnivač, koje su se usprotivile proširenju sa zapadnim Balkanom, izložila su građane regiona riziku  – rekao je slovački premijer Peter Pelegrini.

– Možda oni vide konačnu perspektivu u saradnji sa Rusijom, Turskom, Kinom ili arapskim zemljama. Ovo je bila velika greška, jer verujem da je proširenje investicija za EU. Dobra investicija. Ne samo ekonomska, već i bezbjednosna – naveo je on.

Premijer Pelegrini upozorio je da će EU možda ponovo zapasti u novu migrantsku krizu zbog pristupa zapadnom Balkanu.

– Sve V4 zemlje, uključujući Slovačku, uvijek će biti na strani zemalja Zapadnog Balkana kako bi ih podržale i motivisale da daju sve od sebe da se pridruže evropskim strukturama – naglasio je Pelegrini.

 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments