Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva održaće danas treću sjednicu, a još uvijek je neizvjesno koje će sve opozicione partije učestvovati i u kakvom će ambijentu raditi Odbor, obzirom na zahtjeve da se formira tehnička vlada do 15. oktobra.

Predviđeno je da na dnevnom redu Odbora bude upoznavanje članova o realizovanim aktivnostima Odbora i razmatranje planiranih aktivnosti sa akcentom na saradnju sa međunarodnim institucijama i organizacijama.

Današnjoj sjednici prethodio je sastanak dijela opozicije, koji je inicirala predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, a na kojem su utvrđene ključne smjernice na kojima će temeljiti političke stavove, među kojima je i otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi, datum zajedničkog održavanja parlametnarnih i lokalnih izbora, kao i depolitizacija svih institucija neophodnih za slobodan izborni proces.

Dok su iz vladajuće DPS-a više puta isticali da o tehničkoj vladi nema govora, u opoziciji i dalje insistiraju da je to jedini put ka slobodnim i fer izborima, a najnovija inicijativa potekla je od dijela opozicionih partija, kojima je, zbog broja prisutnih, očigledno legitimitet nepotpun.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković kaže za Radio Crne Gore da je zahtjev opozicije za formiranje tehničke vlade apsolutno neopravdan i neprihvatljiv.

On ističe da opozicija ima pravo da izlazi sa zahtjevima različite vrste, ali je, dodaje, drugo pitanje da li su njihovi zahtjevi i predlozi razumljivi i prihvatljivi.

“Vlada koja ima apsolutni legitimitet, koja je proizašla iz legitimne parlamentarne većine, koja ostvaruje svoje nadležnosti, dovodi se u pitanje jer je sve do sada probano kada su u pitanje naše kolege iz opozicije, da bi se poboljšao položaj, koji ih ne zadovoljava”, naveo je Vuković i ponovio da zahtjev opozicije nije ni prihvatljiv, ali ni pravno, ni politički utemeljen.

On je kazao da se sastao manji dio opozicije i podsjetio da Demokratski front nije bio dio razgovora.

To je pokušaj, ja ću tražiti nemoguće, da bih pokušao isposlovati ono čemu se može izaći u susret, poručio je Vuković.

Na drugoj strani, poslanik Aleksandar Damjanović pozdravio je odluku dijela opozicije o tehničkoj vladi, ali smatra da bi bilo bolje da su na sastanku učestvovali svi predstavnici opozicije, jer bi, kako kaže, legitimitet bio potpun.

Damjanović je ponovio da je razlog što se nije odazvao pozivu predsjednice SDP-a Draginje Vuksanović-Stanković, “otimanje mjesta u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, koje pripada klubu, od Demokratske Crne Gore, a uz pomoć DPS-a’.

Damjanović kaže da je sastanak na inicijativu SDP-a imao problematičan legitimitet.

”U smislu neučestvovanja većeg dijela opozicije, odnosno šest parlamentarnih partija sa dvije trećine opozicije”, rekao je Damjanović za Antenu M.

Kada je riječ o zaključcima sa sastanka, Damjanović je kazao da je njima zadovoljan.

Zato što se ono što smo zastupali mi u Posebnom klubu poslanika, još u oktobru prošle godine, evo sada, nakon godinu, zastupa od maltene svih opozicionih partija. Bili smo usamljeni kada smo u oktobru tražili tehničku vladu, i to je bio razlog neučestvovanja u Odboru. Sada vidimo da se gotovo svi nadmeću u tome ko će prvi tražiti tehničku vladu, kao način da se kontroliše izborno zakonodavstvo i obezbijede fer uslovi za slobodne izbore”, rekao je Damjanović.

Inače, današnja sjednica Odbora za reformu izbornog zakonodavstva biće treća od osnivanja ovog tijela krajem prošle godine, a prva od kada je 31. jula ove godine izmijenjena Odluka o formiranju Odbora i produžen rok za izbornu reformu do 15. novembra. Odbor ima 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije, a Skupština je 23. avgusta za članove tog tijela izabrala i dva poslanika Demokrata, Moma Koprivicu i Danila Šaranovića.

SDP danas odlučuje o učešću u Odboru

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije je na jučerašnjoj sjednici pozdravilo i ocijenilo uspješnom inicijativu za sazivanje sastanka partija i poslaničkih klubova koji su posvećeni dijalogu za obezbjeđivanje fer uslova za održavanje izbora.

SDP je, kako se navodi, izrazila želju za intenziviranjem dijaloga kako bi se našlo rješenje za izlaz iz duboke institucionalne krize, reformisalo izborno zakonodavstvo i obezbijedile pravno-političke garancije za njegovo sprovođenje, kao uslov za učešće opozicije na narednim izborima.

Predsjedništvo je ovlastilo predsjednicu Draginju Vuksanović-Stanković i zamjenika predsjednika i člana Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Raška Konjevića da na bazi tih zaključaka i okolnosti u susret

današnjoj sjednici donesu odluku o učešću i stavovima na sjednici Odbora.

Takođe, Predsjedništvo je na sjednici razmatralo i usvojilo Plan kampanje “Crna Gora u pokretu”, koja će početi krajem septembra i u okviru koje će predsjednica Draginja Vuksanović-Stanković obići većinu gradova u Crnoj Gori, posjetiti institucije, privredna društva i razgovarati sa građanima.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve