Bez tehničke vlade neće biti poštenih izbora, istakao je poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. On je u razgovoru za Dan kazao da će se opozicija izboriti za tehničku vladu ako bude složna i ako bude glasno i istrajno tražila njeno formiranje.

“Opozicija ne smije sebi dopustiti još jednu svađu i međusobno prepucavanje. Razumijem da neki stranački interes nalaže nekoj partiji da ostane van procesa koji bi otvorio formiranje tehničke vlade, ali ovdje je mnogo važniji opšti građanski i državni interes od pojedinačnih i partijskih”, rekao je Danilović.

Kako je dodao, kao političar koji konstantno poziva opozicione političke subjekte da sjednu za isti sto i razgovaraju jer je vremena sve manje zna da je volja ipak iznad svega.

“Vremena je zaista sve manje. Ipak, ako imamo volje, imaćemo i vremena. Alternativa je nesporazum, još jedan u beskrajnom nizu. Izmijeniti izborno i prateće zakonodavstvo nije dovoljno za fer izbore. Osnovno pitanje je ko će sprovoditi zakone i pravila. Ako to bude radila ova vlada, fer uslova neće biti. Možemo prepisati pravila i zakonodavstvo neke od skandinavskih zemalja, ali to bi bila samo jedna politička parodija. Izvršna vlast mora biti kontrolisana u izbornom procesu. Koliko je god otpora ideji da se sastavi tehnička, prelazna vlada, svakome je jasno da samo kroz takvu vladu možemo makar nešto kontrolisati”, naglasio je Danilović.

Naravno, kako je dodao, uz to se, između ostalog, zakonski moraju rekonstruisati Državna izborna komisija, Agencija za sprečavanje korupcije, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama…

“U Skupštini se mora obezbijediti ravnopravan status opozicije i upravljanje odborima, a posebno se moramo posvetiti zakonskom uređenju prava i obaveza u sferi raspolaganja registrima koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Opozicija na kraju mora učestvovati u kreiranju budžeta za i duću godinu i potom kontrolisati ključne resore kroz tehničku vladu”, smatra Danilović.

Ističe da opozicija mora pokazati da je sazrela i spremna da vodi državu.

“Možda će istraživanja pokazati da je opozicija sveobuhvatnija ako se pravilno organizuje u dvije ili tri kolone, ali ne treba nam nauka da bismo znali da kolone ne smiju da se svađaju. Opozicija mora pokazati da je sazrela i spremna da vodi državu. Naža lost, Kotor ili problemi u Budvi nam ne služe na čast. Uz tehničku vladu i elementarnu međusobnu korektnost, opozicija ne može da izgubi od DPS-a. Mi možemo samo sami sebe da pobijedimo, a to smo uradili mnogo puta”, zaključio je Danilović. S.R.

Iz opozicionog saveza “Da svako ima”, u kome je i Ujedinjena Crna Gora, najavili su razgovore sa drugim opozicionim subjektima u cilju širenja i zajedničkog političkog djelovanja.

Danilović ističe da razgovorima sa pojedincima i političkim subjektima pristupaju vrlo obazrivo jer “niti želimo da nekome napravimo štetu, nigi ćemo je činiti sebi”.

“Mnogo je ružnog iskustva u minulim godinama koje još progoni opoziciju jer se nerijetko pregovaralo reda radi ili neiskreno. Dugo je do izbora, a mi smo zaista krenuli na vrijeme, pa nećemo požuriti da kažemo kako smo se dogovorili s nekim, a da prethodno ne raščistimo svaki potencijalni nesporazum u budućnosti koji bi mogao proizaći iz traljavog pregovaranja. Imamo kao savez već potpisan sporazum sa utvrđenim pravilima. Naša osnovna ideja je da presudno doprinesemo pobjedi nad ovom vlašću. Spremni smo da uporno i strpljivo tražimo najbolji obrazac za tu pobjedu. Pregovaraćemo i razgovarati čak i sa onim političkim subjektima s kojima, izvjesno, nije moguće praviti koalicije jer vjerujemo da do pobjedničke forme moramo doći kroz dogovore”, rekao je Danilović.

 

Komentari

avatar