za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Nedavno je, kako prenosi BBC na srpskom, država Srbija odlučila da iz budžetskih rezervi uplati Srpskoj pravoslavnoj crkvi dodatnih 40 miliona dinara. I tako se ispostavilo da je pored planiranih 76 miliona dinara, dakle novca za poštanske markice za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu, Vlada Srbije uplatila SPC – 116. Znači, skoro million eura. Zašto i kako, ko im rekao da to rade, odgovori su koje tamošnja javnost vjerovatno nikada neće dobiti.

Uz to, važno je napomenuti i da je to šesta vanredna uplata države SPC-u. Dakle, država Srbija ozbiljno računa na podršku svoje crkve. Tek, Srpska crkva se oparila i na domaćoj teritoriji.

A ne samo na komšijskoj, u Crnoj Gori, gdje je taj trend ustanovljen decenijama.

Biće da i Vučić, kao i svi mi, savršeno dobro zna da neke pare obezbjeđuju mir u kući.

Mir u Crnoj Gori, samom idejom da crnogorska država raspolaže manastirima i crkvama nastalim prije 1918. godine, uporno je provociran prijetnjama i od srpskih sveštenika i od prosrpske opozicije. Od onog “branićemo naše svetinje golima životima” do najave postavljanja straža.

Negacija crnogorske države i nacije je uobičajeno gradivo za svakog srpskog nacionalistu početnika. Dok to ne nauče, nema dalje. Tek, sabirajući sve pare, izvore, tendencije, prijetnje, materijalna dobra, izbornu godinu, kampanju, medijske i hibridne smišljotine, a i dobre stare prihode iz crnogorskih manastira, stiže se do jednog jedinog pitanja:

“Pa, dobro Vučiću, koliko je koštao taj orden od Irineja?”

Ili onaj prethodni…

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta. 

 

 

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve