Njemačka i Estonija podnijeće Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije koji se odnosi na pandemiju kovid-19, u zamjenu za francusko-tuniski tekst o kome se razgovara od petka i koji su blokirale SAD, navode diplomatski izvori.

Taj predlog je dat na video konferenciji iza zatvorenih vrata koju je organizovala Estonija, predsjedavajuća Saveta bezbjednosti za mjesec maj.

Potrebno je okrenuti list, rekao je jedan neimenovani diplomata, dok je drugi dodao da Njemačka i Estonija žele da podijele tekst koji su pripremile.

Novi tekst će kao i francusko-tuniski predlog biti zasnovan na zahtjevu za prekid vatre u raznim sukobima u svijetu da bi se olakšala borba protiv pandemije koronavirusa.

Preuzima se više elemenata iz francusko-tuniskog teksta ali će biti kraći i koncizniji, navele su diplomate.

Prema jednim od njih Kina se na sastanku izjasnila za brzo djelovanje Savjeta bezbjednosti i nalaženja rezultata.

Jedan kineski diplomatski izvor koji nije želio da mu se navede ime ocijenio je da su isključivo SAD krive zbog neuspjeha francusko-tunižanskog predloga.

Uprkos načelnog dogovora postignutog prethodne večeri na pregovorima, Vašington je u petak blokirao proceduru koja je trebalo da vodi do glasanja navodeći da ne mogu da podrže taj predlog rezolucije koju su dali Tunis i Francuska.

Vašington optužuje Peking da od marta stalno blokira nalaženje konsenzusa.

Tokom pregovora dvije zemlje su prijetile svojim pravom na veto protiveći se paragrafu gdje treba da se pomene Svjetska zdravstvena organizacija koju SAD optužuje da radi za Kinu, navele su diplomate.

Estonski ambasador Sven Jurgenson je rekao da SB treba da nadje način da izadje iz ćorsokaka i da je sramota da to tijelo nije moglo da ispuni svoju odgovornost naspram pandemije.

On nije potvrdio da će zajednički njemačko-estonski tekst biti ponudjen Savjetu bezbjednosti.

Ambasador je izrazio nadu da će dogovor biti brzo postignut i ocijenio da je video konferencija pokazala da je SB riješen da nastavi pregovore da dodje do kompromisa.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve