Subota, 31 Jula, 2021
Rubrika:

Njemačke sigurnosne službe: Prijeti desni ekstremizam i terorizam

Šef njemačke Agencije za vanjski obavještajni rad (BND) Bruno Kahl je rekao da je pandemija korona virusa stres-test za političare i upozorio da će autoritarni režimi iskoristiti zdravstvenu krizu da ojačaju svoju moć i uticaj.

Desni ekstremizam je trenutno najveća opasnost po sigurnost Njemačke, tvrde šefovi tri najvažnije sigurnosne službe, koji su članovima njemačkog parlamenta govorili o sigurnosnoj situaciji u Njemačkoj, piše Deutsche Welle (DW) na engleskom jeziku.

Šef njemačke Agencije za vanjski obavještajni rad (BND) Bruno Kahl je rekao da je pandemija korona virusa stres-test za političare i upozorio da će autoritarni režimi iskoristiti zdravstvenu krizu da ojačaju svoju moć i uticaj.

Šef vojne kontarobaveštajne službe istakao je da se primjećuje povećana spremnost za upotrebu nasilja, i to među krajnjojm desnicom, ali i ljevicom, prenosi Tanjug.

Po njemu, krajnje desni ekstremizam i krajnje desni terorizam predstavljaju najveću opasnost za Njemačku u ovom trenutku.

Prema njemačkom zakonu, šefovi obavještajno-sigurnosnih službi jednom godišnje su dužni podnijeti izvještaj o svom radu parlamentarnoj komisiji i o sigurnosnoj situaciji u zemlji, podsjeća DW.

Porast rasizma

Diskriminacija na osnovu porijekla u Njemačkoj je u porastu, a to pokazuje i godišnji izvještaj Ureda za antidiskriminaciju, u kojem se upozorava na velike posljedice takvog trenda.

Od nasilne smrti Georgea Floyda, protesti širom Sjedinjenih Američkih Država ne prestaju, a gotovo devetominutna borba tog Afroamerikanca za goli život pokrenula je i mnoge građane Njemačke.

Desetine hiljada građana širom zemlje protestvovali su protiv rasizma, piše DW.

Na tim demonstracijama nije jedina tema bila smrt Georgea Floyda, nego i rasizam u samoj Njemačkoj.

Svakodnevni rasizam, netrpeljivost prema strancima i napadi s radikalno desnom pozadinom i u toj su zemlji dio svakodnevnice, navodi se u komentaru.

Nove statistike potvrđuju taj zabrinjavajući trend, a diskriminacija na osnovu rase ili etničke pripadnosti osjetno je porasla.

 

Najnovije

Democrats to DF: Please overthrow the Government, if you may

The Democratic Front obviously thinks that the citizens of this country are crazy, deaf and blind, and with all that consumables whose future means...

Vučurović: Bečić deserves to be fired for supporting Katnić and not scheduling the session

The MP of the Democratic Front, Jovan Jole Vučurović, reacted on the occasion of not scheduling the session of the Parliament of Montenegro for...

Stand up veče sa Majom Šarenac sjutra u Tivtu

U nedelju 1. avgusta sa početkom u 21h na sceni Atrijum Buća u Tivtu biće održano Stand up veče sa Majom Šarenac po tekstu...

Krivokapic: I call on all parties of the majority to elect a non-political Prosecutorial...

I call on all parties, and especially the parties of the majority, to show political responsibility by electing a non-political and professional Prosecutorial Council,...

Serbia: Djilas announces protests

The president of the Party of Freedom and Justice (SSP), Dragan Djilas, stated today that the opposition will call on the citizens to protest...

Najčitanije

Povezano

Mediji: CIA i BND zajedno prisluškivale 120 država i zarađivale na tome

Američki i njemački mediji objavili su izvještaj u kojem se navodi da su Centralna obavještajna agencija (CIA) i Njemačka obavještajna služba (BND) zajedno posjedovali...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve