Građani Crne Gore treba da povedu računa o tome da je i opoziciji i njihovim ključnim stratezima u ovom trenutku jasno da se vlast u Crnoj Gori ne može osvojiti bez suverenističkih glasova, kazao je juče na sjednici parlamenta poslanik DPS-a Andrija Nikolić, pišu Dnevne novine.

“Vidjeli smo nekoliko recepata gdje su na platformi tobožnjeg pomirenja Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori, takozvane procrnogorske snage mijenjale političku stranu, utapale se u prosrpski blok političkih stranaka i potpuno izgubile svoj politički identitet. Tako završavaju oni koji pokušavaju sa tri ili pet odsto da mijenjaju 40 ili 45 odsto politike koja je suprotna onoj orijentaciji koja podrazumijeva građanski koncept Crne Gore, koji je jedin moguć, realan i održiv u savremenoj Crnoj Gori”, rekao je Nikolić.

On je poručio da alternative evropskom sistemu vrijednosti kojem danas težimo nema, jer prirodno pripadamo Evropi.

“Alternativa koja se tome nudi je povratak u prošlost i robovanje srednjovjekovnim zabludama o tome kako Crna Gora treba da bude klerikalna država u kojoj crkva donosi političke odluke, a ne legitimno izabrani predstavnici građana na izborima”, rekao je Nikolić.

On je podsjetio da se 2006. u referendumskom procesu značajna većina radovala rezultatima referenduma, a da je naspram njih bio zavidan broj onih koji su se opredijelili za državnu zajednicu sa Srbijom.

“Bilo je logično da se nakon tog procesa dogodila evolucija među akterima na političkoj sceni, da politika kod njih nije sve vrijeme predstavljala makijavelistički cilj da se opravdava sredstvo, ne bi li se došlo do cilja. A cilj nije bio da se postane konstruktivni činilac politika savremene, obnovljene, međunarodno priznate Crne Gore, već da se sačeka nova šansa, kako bi se preko nje uspostavilo stanje do 2006. godine, odnosno naša zemlja vratila na početna podešavanja”, rekao je Nikolić.

On je upitao kako je moguće u takvim uslovima kreirati zdrav ambijent, gdje je za građane Crne Gore, bilo da su pripadali jednom ili drugom bloku, prirodnije da se na izborima izjašnjavaju za ovu ili onu političku ponudu, a da ne budu uvijek u igri neki drugi strateški planovi koji podrazumijevaju revidiranje odluka sa referenduma iz 2006.

“Imamo više izjava opozicionih činilaca, koji su najavljivali da će onda kada se ukaže prva prilika organizovati novi referendum o državno pravnom statusu Crne Gore. Odbili su svaki konstruktivan pristup aktuelnog državnog rukovodstva Crne Gore da budu dio vlade, gdje će zajedno sa preostalim građanima Crne Gore, koji su preko svojih političkih predstavnika zastupljeni, raditi za dobro Crne Gore”, rekao je Nikolić.

Pojačana nervoza u opoziciji

Nikolić je kazao da u opoziciji postoji pojačana nervoza, zbog nedostatka demokratskih kapaciteta da postignu međusobni dogovor o nastupu na izborima.

“Otuda i pojačana nervoza prema DPS, za koju pretpostavljaju da će i ovog puta sigurnim korakom ići u novu izbornu pobjedu, bez obzira ko bio na izbornoj listi koju okupi opozicija ili pijatelji opozicije koji su ovog puta situirani u krugovima SPC, sa kojom redovno komuniciraju i dogovaraju političku platformu za izbore. Već smo i navikli na tu vrstu političke kolaboracije, da na toj strani imamo i nekadašnje suverentističke stranke”, kazao je Nikolić u Skupštini.

 

guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lovćenac
Lovćenac
10.07.2020-08:22 08:22

Nikolića za konzula u Lovcenac!

Budvanin SPC
Budvanin SPC
10.07.2020-11:37 11:37

Crkva vam je zla, ali zato klanovi, mafija, vjecni vlastodrsci, oni su super? Nece moci vise….