Rukovodeće kleronacionalističke političke strukture zvaničnog Beograda odlučile su proteklih dana da uvedu svježeg igrača sa klupe da bi održali visok intenzitet blaćenja, prljave medijske kampanje i neosnovanog kritikovanja usmjerenog prema Crnoj Gori.

Neiskusna premijerka Brnabić “peče zanat” prljave propagande po ugledu na stare asove Vučića, Dačića i Vulina

Organizator medijske hajke protiv svega što je vezano za Crnu Goru, lider Srbije Aleksandar Vučić, po svemu sudeći je angažovao premijerku Anu Brnabić da malo odmijeni i omogući odmor prekaljenim asovima javnog pljuvanja i prljave propagande kao što su ministri Aleksandar Vulin i Ivica Dačić.

Naširoko je poznato da je Brnabić veoma neiskusna u klerofašističkom i nacionalističkom propagandnom radu, jer sa doktrinama zilotskog pravoslavlja na kojima počiva ideologija zvaničnog Beograda, nije baš najbolje upoznata.

Stoga je premijerka u ulozi neiskusnog propagandiste morala da unese originalni momenat u svom javnom nastupu protiv crnogorskih vlasti, što nije bio nimalo lak zadatak s obzirom na da je u baražnoj vatri javnog blaćenja Crne Gore od strane zvaničnih i nezvaničnih propagandnih centara u Srbiji korišćen veoma širok dijapazon uvreda, laži i manipulacija.

Ipak, Brnabić je uspjela da unese makar malo sopostvenog šmeka u propagandnom ratu koji zvanični Beograd vodi već godinama protiv Crne Gore i njenog političkog rukovodstva. Nakon krajnje nebulozne izjave na kojoj bi joj pozavidio i stari as propagande Ivica Dačić, “da joj je savršeno jasna poruka Podgorice da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori”, Brnabić je anticrnogorskoj kampanji dala i malo holivudskog šmeka.

Brnabić je prilikom gostovanja na jednom od glavnih kanala za prljavu kampanju zvaničnog Beograda – TV Hepi, očekivano iznijela niz fraza kao što su da je  “hapšenje vladike Joanikija u Crnoj Gori bilo politički čin, koji nije smio da se dogodi”, uz ocjenu da prema vjerskim osjećanjima “morate da budete posebno oprezni kako ne bi izazivali sukobe”.

Nakon što je premijerka Srbije naglasila da “treba biti oprezan kada su u pitanu vjerska osjećanja”, u istom intervjuu je uspjela da kompromituje samu sebe time što je krajnje neodmjerenom izjavom svom silom udarila na vjerska osjećanja Crnogoraca.

“Ne razumijem potrebu kreiranja nove crkvene zajednice u 21. vijeku. To u 21. vijeku niko ne želi, osim ako nije (glumac) Tom Kruz”, ocijenila je Brnabić čime je autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu uporedila sa Sajentološkom crkvom – sektom koja je osnovana sredinom prošlog vijeka, čiji su članovi mnogi holivudski glumci uključujući i Toma Kruza.

Brnabić iz mlađih dana dok se bavila proučavanjem žitija pravoslavnih svetaca

Osim malicionznosti i bezosjećajnosti za vjerska osjećanja crnogorskog naroda, Brnabić je pokazala  i elementarno neznanje iz istorije jer u Crnoj Gori niko ne “kreira” novu crkvu, već samo obnavlja crkvu koja je postojala vjekovima prije Srpske pravoslavne crkve.

Da Brnabić nije bila toliko indolentna i poslušna u ispunjavanju svog naloga za sprovođenje negativne propagande, mogla je, kako je juče pisao portal Aktuelno, na internetu da nađe podatak da su 3. juna 1922. godine ‘Vlada Kraljevine SHS, Sveti Sinod Srpske pravoslavne crkve i Vaseljenska patrijaršija donijeli odluku o prisajedinjenju autokefalne Crnogorsko primorske pravoslavne crkve’, koja je tada nasilno ukinuta.

Međutim, treba razumijeti premijerku Srbije koja je neiskusna kada je u pitanju kleronacionalistička propaganda, jer je ipak imala afinitete prema neki drugim aspektima života koji su imali više veze sa noćnim provodom nego pravoslavljem i hrišćanstvom, što se da zaključiti iz mnoštva fotografija premijerke iz mlađih dana.

Stoga ostaje samo da budemo zaprapašćeni jačinom poriva za širenjem negativne propagande koji dolazi iz Srbije kada jedna premijerka veoma neiskusna u propagandi mora da se kompromituje bavljenjem temema o kojima nema nikakvo znanje. A uz to se stiče utisak da nije ni sklona da učini nešto za sopstveno elementarno znanje.

Zaista, razlog ne samo za političko već i neko dublje psihološko preispitivanje.

B. Knežević

 

guest
5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Đoko Orlandić
Đoko Orlandić
31.05.2020-10:53 10:53

Ona je neopjevana ć…. koja u životu nije izustila ni jednu smislenu prosto proširenu rečenicu.Umjesto fakulteta završila je kratki kurs američkog SKP(B), u aranžmanu jedne agencije.američke agencije.

gagi
gagi
31.05.2020-11:10 11:10

E pa pocet cu redom,za SVE NAVEDENE-IMENOVANE Srbijanske “mozgove”u ovom tekstu i jos puno njih,posluzit cu se recenicom iz Gorskog Vijenca: Da se digne Rade Tomov,pa da vidi sto sve sudi,ova grupa NISTA LJUDI. Normalnome dovoljno receno.

mika
mika
31.05.2020-13:29 13:29

Svaka ti je ka’ u Njegoša.

Maitland Niles
Maitland Niles
31.05.2020-14:36 14:36

Odlična analiza, ali pitam zašto se ovo ne objavi na državnim medijima u CG

Rade
Rade
31.05.2020-16:32 16:32

Ja ne zameram premijeri. Ona se informiše iz Beogradske štampe. Markovića neće(ne sme) da zove a nikada nisam video da se sastala sa Srpskim patrijarhom. Baš me čudi što se poglavar tako miroljubive i otvorene za sve organizacije nikada nije sastao sa njom. Ako neko zna ili naslućuje neka mi pomogne.