piše: Željko Vukmirović

Svijet je malo mjesto. Balkan je tek provaljen. Bez naročitog iznenađenja.

Vijest glasi, sastali se popovi carigradske i beogradske Patrijaršije. Imaju nešto da pričaju. Naročito o Crnoj Gori. Naročito o tamošnjim nepokretnostima. Naročito o parama. Naročito o tome kako da postojeći korisnici zadrže tuđe. Naročito da tim povodom nema greške. Naročito da svi budu dobri u tom dilu.

Amfilohije, pa ma kakav uticaj imao, upao je u zamku. Protiv bivšeg ekonoma manastira Ostrog, sadašnjeg patrijarha Irineja, nema šanse. Znate već, puno je tu para…

A Amfilohije se nalazi u situaciji prema kojoj će obavljati posao za tuđi zadnji dio leđa. Sa sve pratnjom od nižih sveštnika i pridošlih monaha. Sa licencom učesnika u ratovima s kraja prošlog vijeka. A trebalo je da bude vezista. Čista desetka. Da on dijeli lopte. Da bude glavni. Zvijezda večeri.

Crna Gora, kao država, u ovom slučaju treba “samo” da potvrdi svoju nezavisnost. I da crnogorska kulturna dobra, a bogami i nepokretnosti, ostanu u njenom vlasništvu. Pa ma koliko vitlali prijetnjama srpski sveštenici. Ili se bunili srpski političari.

Pa? Jesmo li stvarno nezavisna država?

Ili da se vratimo prvobitnoj definiciji.

Ne daj se mala.

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta.  
0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments