piše: Željko Vukmirović

Što god mislili o čovjeku, lijepo im je rekao.

“Ne vidim nikakav sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, izgovorio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za BN TV.

I u tome je cijela fora.

Taj sukob ne vidi niko. NIti jedan evropski zvaničnik, a ni svjetski.

Ipak, čini se da će bez sumnje prostor za postojanje sukoba zasigurno pronaći Srpska pravoslavna crkva. Tako bar stoje stvari. A onda će i svoju verziju progurati kroz važeću srpsku političku garnituru. Ovo sa garniturom shvatite kako god hoćete. Pa, da li još fali samo tabure, prosudite sami.

Crna Gora donosi Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji se bazira na većini uvaženih evropskih zakona.

Srpska pravoslavna crkva “samo” brani svoje interese koje je u posljednjih 30 godina izgradila u Crnoj Gori. I od kojih svakodnevno privređuje lijepe svote keša kojem niko ne udara na trag. Uz to, Srpska pravoslavna crkva uredno i svakodnevno isporučuje nipodaštavanja koja se odnose na postojanje crnogorske države i nacije. Ipak, ne odriču se keša koji ostvaruju na tlu te apsolutno druge i apsolutno međunarodno priznate države. Baš kao ni apsolutnog angažmana u crnogorskim crkvama i manastirima u koje se svojevremeno uvalila ili ih samo obila, ne bi li ih prisvojila. I tako stižemo do jednog običnog pitanja koje je svojevremeno postavio i Čarls Bukovski, doduše, povodom nečeg drugog.

Pa, u čemu je problem, gospodo?

U tome da će Srpska pravoslavna crkva iskopati sukob gdje za tako nešto nema ni malo mjesta?

Valjda imaju sposobne ljude za te stvari, valjda su doajeni te igre, valjda se razumiju u te, kako se zovu, sukobe. Valjda već sto godina prepravljaju sve crnogorsko u srpsko, ko ti zna šta rade, valjda su doktori, primarijusi, za sve te stvari, svi mi ostali na Balkanu – baš i ne. Valjda je SPC priznata, a to što joj je Tomos neđe izgorio ili se izgubio, ili je kupljen za neke pare pa su ga sporili još srpski intelektualci s početka prošlog vijeka, pusti priču, bila je rabota. Mi, svi ostali, bar tu nemamo šta da tražimo.

Jer, bolje oni znaju. Sve o sukobima.

Iako, u stvari, Prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti im neće ništa. Samo neće moći da se bahate.

Pa, u čemu je problem, gospodo?

 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments