Nešto kao fleš: “Prilazi i mehanizmi”

za aktuelno.me

piše Željko Vukmirović

Vjerovatno najbolje od Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorske primorske, pa iako su imali raznih bisera, svakako je saopštenje prema kojem je policija došla do krstionice na Miholjskoj Prevlaci „u cik zore“, a bogami i „na prepad“ u 4.35 časova, umjesto u devet sati, kako su najavili.

Pazi, molim ti se…

Nego, nije na odmet podsjetiti na ponešto iz asortimana korišćenja izraza „u cik zore“, a bogami i „na prepad“. Nekako je zgodno i uputno obratiti pažnju na isključivost tih termina.

Recimo, na ono iz jednog martovskog dana 1993. godine. I provale u Dvorsku kapelu u Podgorici od strane sveštenika SPC Mitrovića i Femića, te književnika Dubaka i još desetak mladića. Razbijena su vrata i promijenjena brava. Nešto kasnije je umjesto kamenog poda postavljen laminat. A postavljen je i stražar. Mada, obilaskom ove crkve može se nedvosmisleno utvrditi da se tamo zna okupiti društvo koje prije podsjeća na paravojnu formaciju nego na vjernike.

No, to je bio tek jedan od primjera. Slična okupljanja i slični „vjernici“, sve do potonjeg protojereja Mijajla Backovića koji se predstavlja kao “sekretar odbora za gradnju na Miholjskoj Prevlaci”, viđeni su u godinama koje su uslijedile u blizini mnogih crkava i pravoslavnih hramova u Crnoj Gori.

Da cijela priča ne bude baš toliko dosadna i samo sa jedne adrese, ovih dana se pobrinuo izvjesni Viktor Kolbanovski, sa zvanjem direktora Balkanskog centra za međunarodnju saradnju. Tek, ovaj lik, kao zapaženi funkcioner Putinove „Jedinstvene Rusije“, iznjedren ispod okrilja minulog i već kompromitovanog Sergeja Železnjaka, uporedio je članstvo Crne Gore u NATO sa otomanskom okupacijom. A onda i prionuo na uputstvo za upotrebu o tome kako Moskva tim povodom treba da izradi „nove prilaze i mehanizme“.

Nego, biće da Viktor ili nije dobro obavješten ili se mnogo pravi blesav. Prilazi i mehanizmi su već izrađeni. A cijela priča savršeno sinhronizovana. Bar što se tiče primjenljivih prilaza i mehanizama u Beogradu, Tirani i Podgorici. A i tom „tajmingu“. Isključivost oko termina „u cik zore“, a bogami „i na prepad“ je prevaziđena.

Biće da Balkan zasigurno nije nešto što se može olako protraćiti, bar prema pristigloj razglednici iz Rusije.

Piše, puno pozdrava.

Komentari

avatar