Nešto kao fleš: Nepogrešivo

za aktuelno.me

piše Željko Vukmirović

Ako ste negdje u sebi naivno pomislili kako je za onih sedam sati Putinove posjete Beogradu iskazana poniznost prema ruskom vođi kakvu svjetska diplomatija ne pamti, moraćete priznati da ste napravili grešku. Može to bolje.

Ako ste pomislili da sve to uopšte ne bi trebalo da interesuje bilo koga u Crnoj Gori, baš kao što su to mnogi pomislili, opet greška. Ponajprije iz razloga što je taj protokol poniznosti itekako podrazumjevao i Srbe iz Crne Gore, tek da malo pljucnu po državi u kojoj žive i crnogorskoj naciji koju, dakako, ne priznaju.

Nego, greškama nikad kraja.

Ako ste pomislili da će sve to sa iskazivanjem poniznosti prema „majci Rusiji“ i nipodaštavanjem Crne Gore proći bez Srpske pravoslavne crkve, priznaćete da je u tome bilo mnogo naivnog i da predstavlja – zaista veliku grešku.

Jer, srpski patrijarh Irinej je u svojoj posjeti Rusiji, a u najboljoj tradiciji dodvoravanja i sjedenja na dvije stolice, isporučio nove uvrede na račun, gle čuda, baš te, kako se zove, Crne Gore. Tu već nije bilo greške.

To sa dvije stolice, bar što se tiče Srpske pravoslavne crkve, podrazumjeva odanost i Carigradu i Moskvi. Ne pitajte kako je to moguće. Napravićete samo novu grešku. Baš kao što ćete novu grešku napraviti ako ostavite prostora za pomisao kako u svojoj diplomatskoj aktivnosti srpska crkva neće spominjati Crnu Goru, niti je omalovažavati. To bi već bila mnogo jaka greška.

A srpski patrijarh nije štedio riječi.

“Crna Gora je izdala Srbiju i izabrala pogrešan put. Odriču se srpskog imena, nazivaju se Crnogorcima, posebnom nacijom, odvojenom od Srbije, koja ima sopstvene kulturne osobine, poseban jezik”, rekao je Irinej.

Ako ste pomislili da je ovo normalno izgovoriti samo u prisustvu psihijatra ili bar socijalnog radnika koji svakodnevno sluša kojekakve gluposti i tuđe komplekse, napravili bi itekakvu grešku. Izgovoreno je za vrijeme posjete poglavaru Ruske pravoslavne crkve Kirilu i na konferenciji za medije u Moskvi. Vrijeme i mjesto, bez greške. Uostalom, razlog za to valja potražiti u dobrom poslovanju i postojećim pozicijama srpske crkve, a to dodvoravanje ruskoj crkvi, neće da škodi.

Baš kao i konačni otklon od ovakvih sprskih zvaničnika i njihovog poimanja suživota i različitosti.

To je već nepogrešivo.

Komentari

avatar