Nešto kao fleš: “Naši momci”

za aktuelno.me

piše Željko Vukmirović

Ukoliko ste pomislili da se naša informativna svakodnevica bar malo ustalila na priči o odbjeglom tajkunu Dušku Kneževiću, „značajnom efektu“ prijetećih saopštenja Demokrata, jednom pipunu i „šakama u nos“, kao i vijestima da li je Srpska pravoslavna crkva na silu i na sramotu prisvojila još jednu crnogorsku građevinu za vršenje vjerskih obreda – greška.

Jer, zaboravili ste na Ruse. I u tome je fora.

Rusi nisu zaboravili na vas.

Vijest niotkuda je glasila da moskovski državni Univerzitet organizuje niz konferencija pod nazivom „Tumačenje Skripalja“. I da su tim povodom pozivi upućeni i dvojici ruskih obavještajaca identifikovanih kao Anatolij Čepiga i Aleksandar Miškin, kao glavnim akterima „Afere Skripalj“ nakon koje je nekoliko ljudi otrovano a jedna britanska državljanka preminula.

U prilog tome, u Rusiji je plasirana društvena igra „Naši momci u Solsberiju“, kao doprinos tradiciji podsmješljivosti i nipodaštavanja o izvještavanju zapadnih medija.

Kao, što se ne bi zezali…

Jer, blamaža jedne obavještajne službe je, očigledno, najbolje izlječiva sarkazmom.

Pa, kad je već tako, što se stvarno ne bi zezali?

Uostalom, mi u Crnoj Gori, o tome sve znamo. I o podsmješljivosti i nipodaštavanju. A bogami i o fijasku djelovanja ruskih obavještajaca.

U prilog tome, Rusi su najprije tvrdili da nije bilo ništa. Kao, seru Crnogorci, mrze nas. Pa je onda bilo samo nešto malo. Pa je ispalo kako to malo nije ništa strašno. Pa su se onda prvo zvali Šišmakov i Popov. Pa je jedan od njih na poljskoj vizi imao jedno ime, a na srpskoj drugo. Pa je ispalo da su pasoši sa zajedničke adrese GRU. Pa je tu negdje došlo do diplomatskog skandala i posjete Srbiji Nikolaja Patruševa, na brzu ruku. Pa za te kukavce više niko nije čuo…

Volšebno je nestao i Malofejev, ruski tajkun na čijoj televiziji je redovan gost bio Milan Knežević. A i zaboravljene su fotke Mandića i ekipe po povratku iz Rusije kako sa šubarama na glavama i kesama prolaze graničnu kontrolu na aerodromu. Železnjak i Rešetnjikov su svakako zaboravljeni.

Ali, svi su oni bili iz ekipe „Naši momci“.

Ovo podsjećanje, u istom paketu sa ljekovitim sarkazmom, stiže upravo uoči završnih riječi na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

Pa sad razgledajte katedralu u Solsberiju, koliko god ‘oćete…

Sa razglednice, naravno.

Komentari

avatar