Nešto kao fleš: Evropski podsticaj

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2019. godinu je zasigurno ozbiljno i uputno diplomatsko štivo. Ipak, ono evropsko “strogo i pravedno”, a ponajviše “podsticajno”, malo se prosulo. A i moglo bi da bude raspoređeno na puno adresa. Naročito evropskih

za aktuelno.me

piše Željko Vukmirović

Evropska komisija baš zna da formuliše prigovore koje upućuje zemljama kandidatima za članstvo u EU. Ide im to od ruke. Ta čuvena priča – “strogi, ali pravedni”. Plus, još čuveniji “podsticaji”.

Svakako, sve to nešto malo komplikovanije izgleda kada su u pitanju važeće članice. A i podsticaji su malo drugačiji. Naročito kada pripadaju zemlji iz koje stiže evropski komesar za proširenje Johanes Han, zapravo činovnik koji odlazi. I naročito kada se činjenice pronalaze u kolijevci nacionalističkih partija.

Ili se možda niko ne sjeća Putinovog odlaska na svadbu austrijske ministarke spoljnih poslova? Kakav je to tek bio podsticaj…Ali samo za kadrove desničarskih snaga, kao što je to već i bio slučaj sa pomenutom austrijskom ministarkom.

Ili smo možda svi već zaboravili na austrijskog vicekancelara Štrahea? Jeste, baš iz jedne od tamošnjih nacionalističkih partija. I jeste, baš onog koji se gađao državnim poslovima u društvu navodne rođake ruskog milijardera. I jeste, baš onog što je poslije malo tvrdio da je bio pijan, a malo da je samo htio da impresionira lijepu domaćicu. Doduše, vicekancelar je ovim povodom spomenuo i uticaj “iz inostranstva” na evropske izbore. Nije to bilo na nivou ruskog uticaja na američke izbore i nije glamurozno poput Trampovog izbora porno dive Stormi Danijels, ali regionalno – može da prođe.

Mada, da cijela stvar ne ispadne baš stereotipna i da od “navodne rođake ruskog milijardera” ne ostane samo letonska državljanka koja je sa djetetom htjela da se doseli u Austriju, potrudila se beogradska žuta štampa koja je cijelu priču zakucala sa “Bosanka srušila austrijsku Vladu!”. Prodato.

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2019. godinu je zasigurno ozbiljno i uputno diplomatsko štivo. Ipak, ono evropsko “strogo i pravedno”, a ponajviše “podsticajno”, malo se prosulo. A i moglo bi da bude raspoređeno na puno adresa. Naročito evropskih.

Čisto zbog ozbiljnosti. Bilo bi baš podsticajno.

Komentari

avatar