za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Čekajte malo, da se dogovorimo.

Jel’ još u aprilu 2019. crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao u intervjuu za Associated Press kako su britanski haotični razvod od EU i druge krize u uniji umanjili njen entuzijazam za prihvatanje novih članica, ali da Evropa ne smije predati ovaj strateški region drugim globalnim igračima?

Jeste, baš u intervjuu u kojem je predstavljen kao “prozapadni predsjednik koji se suprotstavio Rusiji i usmjerio svoju malu zemlju u NATO i koji je upozorio da je integracija Zapadnog Balkana u EU ključna za uniju kako bi se zaštitila od rastućeg ruskog i kineskog političkog i ekonomskog uticaja u regionu”.

Ima još.

A jel’ prošle godine u Strazburu taj isti Milo Đukanović rekao kako “konfuzija i neizvjesnost na evropskim adresama hrane iluzije još uvijek poletnih aktera retrogradne politike u našem regionu, koji i dalje sanjaju prekompoziciju regiona, velikodržavne tvorevine i neumorno traže podršku tim idejama na nekoj važnoj međunarodnoj adresi. Računajući na kratko pamćenje međunarodne zajednice i njenu nedovoljnu posvećenost usljed zaokupljenosti svojim važnijim problemima”.

O onoj konfuziji smo već sve znali. I to nije bio nikakav euroskepticizam kako je to alarmirala ovdašnja opozicija, nego čist realizam.

Pa, čekajte malo, o čemu onda pričamo?

Zato, ako će Evropa zaista da mijenja pravila usred utakmice, ‘ajde da preuzmemo onih par riječi koje je izgovorio predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Panderovski.

“Ne, hvala”.

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta.   
0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments