Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Nafta odlazi u prošlost, sprema se haotična cijena!

Za manje od 10 godina, vodonik koji pretvara solarnu energiju u pogonsko gorivo će biti jeftin kao i tečni priodni gas

Cijene nafte bi mogle da padnu na čak 10 dolara za barel u roku od deset godina, kao posljedica talasa “energetskih cunamija”, ocjenjuje šef za inovacije francuske energetske kompanije “Anži”, Tijeri Leperk.

Pritisak na naftu će, kako je rekao u intervjuu za “Blumberg”, izvršiti niži troškovi proizvodnje solarne energije, rast prodaje električnih vozila, ekspanzija “pametnih” zgrada i jeftin vodonik.

Troškovi proizvodnje solarne energije će, prema njegovim riječima, vjerovatno pasti ispod 10 dolara za megavat-sat električne energije do 2025. godine na najosunčanijim mjestima na svijetu, čime će postati najeftiniji izvor električne energije.

Sve više automobilskih kompanija, kako kaže, nudi električna vozila dometa 500 kilometara, a pojedini gradovi zabranjuju automobile na dizel i benzin, što će se odraziti na pad tražnje za naftom, a posljedično i na cijene tog energenta.

Za manje od deset godina, kako dodaje, vodonik koji pretvara solarnu energiju u pogonsko gorivo će biti jeftin kao i tečni prirodni gas.

Izvor: Telegraf.rs/Tanjug

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve