Na šta vas asociraju Škaljari?

(za aktuelno.me)

piše: Kosta Bošković

Na šta vas asociraju Škaljari? Mislite pomalo o tome dok čitate ovaj tekst…

Vaterpolo nije fudbal. Ne treba biti previše pametan, pa reći da je miljama daleko od njega. Ali Kotor je u tom sportu imao nešto o čemu i mnogi fudbalski klubovi mogu samo da maštaju – klub sa evropskim šmekom, velike zvijezde, čuvenu školu, sjajne navijače.

A onda je neko odlučio da se sve to polako gasi. Tipično crnogorski – sa milion suprostavljenih mišljenja, sa nekoliko strana koje zanima samo sopstveni interes…

Da ne idemo predaleko – zamislite Beograd i Zagreb bez Marakane, Maksimira ili bez Pionira i Draženovog doma. Teško, bez obzira što ni ti sportski objekti nisu baš u najblistavijem stanju.

Zamislite Kotor, grad vaterpola i grad evropskog prvaka, bez bazena. Teško, ali vjerovali ili ne, to i ne morate da zamislite. To je tužna strana “drevnog grada”, možda i najveća sramota Crne Gore kada je sport u pitanju.

U prvoj polovini marta 2017. krenula je rekonstrukcija bazena u Kotoru, činilo se da će grad vaterpola konačno dobiti objekat kakav zaslužuje, a onda je sve stalo…

Direkcija za javne radove, tenderi, prva, druga i treća faza radova, Komisija za žalbu, krivi su jedni, krivi su oni drugi… Kako bi naš narod rekao – trebaju vam tri završena fakulteta da shvatite o čemu se tu radi i zbog čega su radovi na bazenu “Nikša Bućin” stali.

Ono za šta vam ne treba neka velika škola da biste shvatili – u ovom slučaju krivi su svi! Iako mnogi i ovu situaciju koriste za politička prepucavanja i svaljivanje krivice, naš cilj nije to, jer bismo upali u dobro razrađenu mašineriju zamagljivanja stvarnosti iz koje nema izlaza.

Jedina poruka u ovom slučaju mogla bi biti – je li vas sramota? I grad Kotor i državu Crnu Goru. Ili se bar zapitajte gdje će završiti vaša djeca koja bi u koliko-toliko normalnim uslovima išla na bazen i trenirala vaterpolo i plivanje.

I jeste li razmislili na šta vas asociraju Škaljari?

Sve je manje onih koji to naselje u Kotoru vežu za dom Primorca, za bazen koji je dao mnogo asova, za mjesto gdje se ne tako davno igrao najbolji vaterpolo u Evropi.

Škaljari i Kotor sada su asocijacija na neke mnogo mračnije teme.

A tenderi i dalje padaju…

Komentari

avatar