Mitropolija crnogorsko-primorska SPC organizovala je danas tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst na ušću Ribnice u Moraču. Kao i svake godine mitropolit SPC i njegova klika mladih vjernika, spremnih da istrpe zimske uslove, dokažu se u vjeri i odanosti srpstvu, nijesu razočarali kad je u pitanju koreografija i prizivanje duha velikosrpstva i kleronacionalizma.

foto: Svetigora

Informacija da je do drvenog krsta koji je mitropolit bacio u vodu na sastavcima Ribnice i Morače prvi doplivao Igor Prenkić iz (srpske) Zete, ostala je naravno u drugom, čak i u trećem planu.

Zvijezda dana, naravno, ipak je bio mitropolit Amfilohije koji je govorio o Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pozivao da se isti povuče, a imao je i savjet za aktuelnu vlast.
“Oni koji su na vlasti da se vrate narodu, bogu, svetinji božijoj”, kazao je Amfilohije.Nakon toga je pred novinarima održao kraći politički govor i iskritikovao predsjednika Mila Đukanovića jer nije kršten.

Mitropolit je čak stigao i da organizuje krštenje. Impozantan učinak za jedno popodne.
Okupljanju na Sastavcima prethodila je litija od hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici koju je predvodio mitropolit sa sveštenstvom, i naravno, srpskom zastavom razvijenom preko čitave ulice.

Današnje druženje kompletirano je puštanjem modernih patriotskih srpskih pjesama kao što su “Dogodine u Prizrenu” rep grupe Beogradski sindikat.

Međutim, vrhunac ispoljavanja vjersko-patriotske stamenosti pored hladne Morače, nastupio je kad se iz grla više stotina mladića zaorila himna ozloglašene parapolicijske formacije Crvene beretke – “Hriste bože”.

Nevažno je što je na njenom čelu bio osuđeni kriminalac, saradnik zemunskog klana, niti je bitno što su beretke godinama harale Srbijom i do svog gašenja bile povezivane sa nebrojeneo kriminalnih djela uključujući i ubistva.Važno je da se omladina veseli, svetinje čuvaju, propagira srpstvo, kliče patriotama-kriminalcima (linija je tanka između dva pojma), a mitropolit krsti i daje savjete onima koji nijesu kršteni. Da li smo u Prizrenu, Beogradu ili strogom cetru Podgorice, glavnom gradu države Crne Gore, manje je bitno.

B.K.

2
Komentari

avatar
Najnoviji Najstariji Najpopularniji
Dusan Silni
Gost
Dusan Silni

Lupetate, i lupetajte…

Pero
Gost
Pero

Odugovlači im se ovaj odlazak za Prizren. Dogodine, dogodine…