Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore očekuje od Srbije da, u duhu dobre prakse koje se Crna Gora pridržava, ispoštuje obaveze u slučaju Branke Milić, osuđene na tri godine zatvora u slučaju pokušaj terorizma, saopšteno je Televiziji Crne Gore iz tog resora.

Branka Milić

Jedna od osuđenih u slučaju pokušaj terorizma, Branka Milić, koju je Viši sud osudio na tri godine zatvora još se nalazi u ambasadi Srbije u Podgorici.

Zbog toga je mjesecima nedostupna nadležnim organima Crne Gore, koji od novembra prošle godine, čekaju odgovor Srbije na zahtjev da im se omogući ulazak u prostorije ambasade.

I dok su iz Ministarstva vanjskih poslova kazali da je pitanje Branke Milić jedno od nerealizovanih obaveza Srbije, od Ministarstva spoljnih poslova te države, u odnosu na slučaj Milićeve, nema odgovora od februara ove godine.

Ministarstvo vanjskih poslova 29. novembra, prošle godine, uručilo je ambasadoru Srbije notu, sa zahtjevom da se omogući ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije Ambasade. No kako od tada nije bilo zvaničnog odgovora Srbije, Branka Milić gotovo devet mjeseci boravi na sigurnom.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore su kazali, da očekuju reakciju nadležnih organa Srbije.

“Pitanje Branke Milić predstavlja jednu od nerealizovanih obaveza Srbije u odnosu na pravne postupke između dvije države. Ono je prisutno u svim diplomatskih komunikacijama prilikom susreta na različitim nivoima. Ministarstvo vanjskih poslova preduzima sve radnje koje mu stoje na raspolaganju, a od nadležnih organa Srbije očekujemo postupanje u skladu sa ranijim zahtjevima, u duhu dobre prakse koje se Crna Gora pridržava”, saopštili su TVCG iz Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Podsjećamo, Milić je jedna od osuđenih u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. presuda kojom je osuđena na tri godine zatvora, izrečena je nakon više od 170 pretresa odnosno suđenja koje je trajalo više od godinu i po.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve