Zakon o slobodi vjeroispovijesti, dio je svakog unutrašnjeg pravnog poretka i ekskluzivno pravo nacionalnog zakonodavstva svake nezavisne i slobodne države, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

foto Arhiva

Ministarstvo je reagovalo na izjavu portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, koja je kazala kako “situacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u decembru prošle godine, nesumnjivo izaziva ozbiljnu zabrinutost”. Između ostalog rekla je i “ako crnogorsko rukovodstvo želi da nađe one koji se miješaju u njena unutrašnja pitanja onda je potrebno da okrenu glavu za 180 stepeni i da pogledaju na sasvim drugu stranu. Onda će možda vidjeti ko se miješa u njihove unutrašnje stvari”.

“Iako u ovoj oblasti ne postoje tvrdi i jasno kodifikovani međunarodni standardi, Crna Gora je, bez obaveze da to učini, i ovaj Zakon pripremala, usaglasila i usvojila uz pomoć i konsultacije sa Venecijanskom komisijom, dakle uz saglasnost najuglednijih evropskih i globalnih autoriteta kada je riječ o ovim pitanjima. Potpuno je stoga neobjašnjivo i krajnje neuvjerljivo kako bi usvajanje jednog zakona, identičnog ili vrlo sličnog sa bilo kojim zakonom ovog tipa u bilo kojoj sekularnoj demokratskoj državi, uz to donesenog na pomenuti način, u jednoj maloj državi na Zapadnom Balkanu, moglo imati “svjetski značaj, odjek i uticaj na globalno jedinstvo pravoslavnog svijeta”, kako se to tvrdi u izjavi portparolke ruskog MID-a. Još je manje jasno kako je moguće da ovakve i slične izjave, u periodu prije i nakon usvajanja zakona, nijesu miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore. Glava Crne Gore, kako to sugeriše gđa Zaharova, zaista jeste, okrenuta za 180 stepeni, ka vrijednostima evropske i evroatlantske zajednice i to je, vjerovatno, suštinski razlog našeg, nadamo se prolaznog, nerazumijevanja”, navodi se u reagovanju Ministarstva.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve