Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Mora se štedjeti, administracija i naknade za majke opterećenje

Mjere fiskalne konsolidacije predviđene budžetom za 2017. godinu i sanacionim planom predstavljaju dobar korak u pravcu fiskalne konsolidacije, ali je potrebno učiniti dodatne napore u toj oblasti, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođene šefom Fonda za Crnu Goru Martinom Petrijem.

Petri je ukazao na visok javni dug, ali i ocjenio dobrom trenutnu dinamiku ekonomskog rasta i pohvalio mjere fiskalne konsolidacije. U tom kontekstu je kazao da se moraju povećati uštede na rashodnoj strani i ukazao na veliku javnu administraciju, izuzetno opterećenje koje proizvode naknade za majke sa troje i više djece, te na potrebu redefinisanja socijalne politike i odlaska u prijevremene penzije.

Delegacija MMF-a, koja trenutno u Crnoj Gori pravi analizu ekonomske situacije iz koje će proisteći preporuke, predložiće i mjere na prihodnoj strani. U MMF-u su ohrabrili Crnu Goru da istraje u naporima da stabilizuje svoje javne finansije, ojača ekonomiju i kreira bolje uslove za život građana.

Predsjednik Marković je zahvalio na pomoći i podršci MMF-a i iskazao čvrsto opredjeljenje Vlade da radi na smanjenju javnog duga i deficita, ali uz očuvanje ekonomskog rasta i razvoja. Samo na taj način, kako je pojasnio premijer, Crna Gora može da stvara uslove za kreiranje novih radnih mjesta i bolji život crnogorskih građana.

Konstatujući da su već u janauru ostvarene određene uštede u tekućoj potrošnji, predsjednik je kazao da će se dalje snažno zalagati za pažljiviji odnos administracije prema državnom novcu i resursima. Najavio je usvajanje Fiskalne strategije sa srednjoročnim mjerama konsolidacije, pri ćemu će Vlada, kako je naveo, sagledati preporuke MMF-a uz vođenje računa da se istovremeno ojača fiskalna stabilnost, očuva ekonomski rast i obezbijedi pravedna raspodjela socijalnih fondova.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve