Za aktuelno.me

Piše: Mr Novak ADŽIĆ

Za svo vrijeme trajanja Kraljevine Jugoslavije crnogorski patriota, suverenista i politički emigrant Milo Petrović-Njegoš se borio protiv njenog postojanja, jer je smatrao tamnicom u kojoj je okovan crnogorski narod i koja je uništila državnost Crne Gore.  Milo Petrović je u Londonu na Uskrs 1939. godine, iz egzila, objavio proglas Crnogorcima, u kojima ih poziva na okupljanje, izmirenje i borbu s pomoću Božijom za slobodnu i nezavisnu Crnu Goru, koja je natopljena krvlju, koju su iz ljubavi prema domovini Crnogorci prolivali stoljećima po njenom kamenjaru. Taj Proglas Mila Petrovića, koji je prvi put objavljen u novini „Hrvatski list Danica Hrvatska“, u broju od 9. maja 1939. godine,. integralno glasi:

„DRAGI MOJI CRNOGORCI,

Sudbina i neljudi primoraše nas da provedemo posljednih dvadeset godina pod nemilosrdnim i pokvarenim zakonima stranih zemalja. Ali da ne prođosmo kroz sva ova strašna iskušenja, tada mi ne bi znali i umjeli ocijeniti svu onu ljepotu i slobodu naše drage Crne Gore. Svaki kamen, svaka unča naše mile Otadžbine odjekuje ljubavlju naših praotaca i krvlju koju proliše za Nju. Oni upotrijebiše sve sile samo da Crna Gora za uvijek bude slobodna i nezavisna, i oni se nikada ne pokolebaše u toj namjeri. Jedina im težnja bijaše: da ljubav u grudima mladih naraštaja nikada ne umre spram Crne Gore.

Crnogorci nijesu pobijeđeni na megdanu junačkome, nego lažima, prijevarom i izdajstvom bivših saveznika. Jedna skupina međunarodnih ratnih trgovaca izbrisaše našu Crnu Goru sa mape Evrope. Tako, da im ona i dan danas služi kao neka vrsta lopovske tražbine. Daleko ste, moji dragi Crnogorci, te vam nije poznato, koliko su duboko nas utopili srbijanski i strani gusari. I kako nam se smiju!

Crna Gora koja je kroz vijekove bila škola slobode na Balkanu, danas ne postoji. A nekada ponosni Crnogorac, koji je bio učitelj slobode, danas je rob. NJEGOV SE GLAS NE ČUJE!NJEGOVO SE IME NE SPOMINJE!Komanduju mu turski potomci Pavle Karađorđević, Dragiša Cvetković, Cincar-Marković i ostale srbijanske barabe. Pa zar nije sudbina mnogoputa nemilosrdna! Ona se ne šali, kad pogodi, dobro pogodi. Ostavi za sobom hladne priče i žalosne uspomene.

BRAĆO I SESTRE,

Sada je naša dužnost da oslobodimo našu Otadžbinu ispod tuđeg jarma i svega onoga što truje i ugrožava njezinu budućnost. A da ostavimo ovo: Mi moramo da ujedinimo srca i naše duše u jednu nepokolebljivu misao, koja vodi ka ovom visokom idealu. Pred nama leži nezavršeno djelo, i mi ne smijemo počinuti sve dok isto potpuno ne dovršimo. Tek tada će svijet uvidjeti, Crnogorci dostojni potomci svojih slavnih predaka.

Ja lično pozivam svakog Crnogorca i Crnogorku bez razlike kakvim partijama pripadali, da pokažu svoju moć i svoju sposobnost za ovo veliko djelo Crne Gore. Trgnimo se-jedanput se umire svakojako-da je napravimo veću i silniju od one, koji Velike Sile (Italija, Velika Britanija, Francuska i carska Rusija) utvrdiše svojim potpisima u Londonu 26. aprila 1915.godine.

Ako ispunimo svoj prastari zavjet, tada budimo sigurni u ovo: da ne samo što ćemo dobiti jaku moralnu pomoć, nego će se u isto vrijeme materijalno stanje Crne Gore popeti na jedan dostojan i zavidan položaj. Omogućiti nas da imamo svoje trgovačke lađe, svoje željeznice, fabrike, moderne škole, Univerzitet, oficirske škole, i odmah pristupiti isušenju Skadarskog Jezera.

A što se tiče odredbe političkog režima, vi ga sami odredite i izaberite za dobro i sreću Crne Gore. Ja vam se u to neću miješati. Ako vam budem trebao bilo za savjet ili pomoć, uvijek sam gotov da vas pomognem, bez da promašim.

Ja neprestano molim Boga za sve nas, da vas okupi, izmiri i povede pravom crnogorskom stazom u novu, slobodnu i nezavisnu Crnu Goru- za najljepšu i najdražu Otadžbinu na svijetu.

 Milo s.r.

U Londonu, na Uskrs, 1939.godine“.

 Integralno navedeni Proglas Mila Petrovića-Njegoša je prvi put objavljen u: “Hrvatski List i Danica Hrvatska” (“The Croatian Gazette and the Croatian Morning Star”), New York, 9. Maja 1939. Godine. Pod naslovom “PRINC MILO SVOJIM CRNOGORCIMA” I podnaslovom “CRNOGORSKI RODOLJUB MUČENIK POZIVLJE SVOJU CRNOGORSKU BRAĆU NA VELIKO, SVETO DJELO OSLOBOĐENJA STARE SVETE OTADŽBINE”.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve