Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron žele dati novi zamah procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova koji se odvija pod okriljem Evropske unije, saopšteno je Pobjedi iz kabineta savezne kancelarke Angele Merkel.

Njemačka i Francuska bile su domaćini Samita balkanske šestorke i EU koji je prošle nedjelje održan u Berlinu, a na kojem se razgovaralo o nastavku dijaloga Kosova i Srbije.

Na pitanje da li to što su se Njemačka i Francuska direktno uključile u rješavanje kosovskog problema znači da ove zemlje nijesu zadovoljne učinkom Evopske unije, portparol savezne vlade kaže da obje zemlje podržavaju nastavak dijaloga.

“Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Emanuel Makron izrazili su punu podršku dijalogu o normalizaciji između Srbije i Kosova. Oni žele da daju novi zamah procesu koji se odvija pod okriljem Evropske unije”, saopštili su Pobjedi iz njemačke vlade.

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić juče je naglasila da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini ostaje jedini posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

Kocijančić je to rekla povodom najava da bi u cijeli proces mogle da se aktivno uključe upravo Njemačka i Francuska.

Ona ističe da se pozdravlja svaki angažman u podršci dijalogu koji olakšava EU, uključujući i mogući novi sastanak i naglašava da Mogerini obavlja svoju misiju.

Upitani da prokomentarišu ovakve stavove EU, iz njemačke vlade ponavljaju da sarađuju sa Briselom.

“Kao što je navedeno, i predsjednik Makron i kancelarka Merkel u potpunosti podržavaju proces normalizacije uz pomoć Evropske unije”, kratko su zaključili iz Vlade Njemačke.

Merkel i Makron preuzeli su inicijativu na Zapadnom Balkanu u trenutku kada se u Evropi u drugoj polovini maja spremaju izbori zbog kojih je kapacitet briselskih institucija značajno smanjen.

Na prošlonedjeljnom samitu u Berlinu lideri Zapadnog Balkana su, prema riječima Merkel, razgovarali o tome kako da se pitanje odnosa Srbije i Kosova pokrene sa mrtve tačke.

Samit, dodala je njemačka kancelarka, nije bio zamjena za Berlinski proces, niti za pristupne pregovore, već dobra prilika da se razmijene mišljenja o situaciji u regionu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve