Evropska unija mora da bude više prisutna u javnosti država Zapadnog Balkana i mora slati jasne poruke našim građanima koliko EU ulaže u naš razvoj i njihov bolji život, ako treba i svakodnevno, poručio je predsjednik Vlade Duško Marković danas u njemačkom Saveznom parlamentu, Bundestagu gdje je razgovarao sa poslanicima Odbora za evropske poslove.

„Privlači pažnju jedna diskrepanca koja se na prvi pogled teško može objasniti. EU i zapadne zemlje su najveći ulagači i donator na Zapadnom Balkanu. Iz regiona često čujemo glasove kako EU mora biti prisutnija na Zapadnom Balkanu”, naveo je Marković.

U posljednjih deset godina, kako navodi, imali smo više od osam milijardi investicija, trgovina je udvostručena i prelazi preko 49,5 milijardi.

EU je, kako ističe premijer, glavni trgovinski partner regiona i čini 73 odsto njegove trgovine, a region je povećao i izvoz u EU za 142 odsto.

“Poruke o vladavini prava nijesu jedine važne poruke koje se, s pravom, moraju slati – ali naš građanin želi prije svega da bolje živi i osjeti te benefite. EU mora da bude više prisutna u javnosti u ovom smislu i šalje jasne poruke našim građanima koliko ulaže u naš razvoj i njihov bolji život“, rekao je premijer Marković obraćajući se Odboru.

Predsjednik Vlade se zahvalio Njemačkoj na podršci našim reformama i rekao da nas raduje sve veće interesovanje i prisustvo investitora iz Njemačke te te da Crna Gora želi Njemačku kao partnera, ali i uzor i objektivnog posmatrača prilika.

„Mi ne želimo partnerstvo sa Njemačkom samo zbog podrške i investicija nego zbog demokratskih vrijednosti, uključujući i one koje se tiču korporativnih i poslovnih standarda u cilju jačanja domaće poslovne kulture koja još trpi posljedice starog sistema“, rekao je premijer.

Govoreći o procesu naše evropske integracije predsjednik Marković je rekao da Crna Gora ne kalkuliše.

„Naša orijentacija i kurs je jasan. Mi smo zemlja koja se u svim slučajevima pridružuje zajedničkoj, vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU i koja se pokazala kao odgovorna članica i pouzdan saveznik u NATO-u“, poručio je predsjednik Vlade.

Premijer je informisao Odbor o reformama koje Crna Gora sprovodi pri čemu se posebno zadržao na pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala.

„Evidentno je da organizovani kriminal gubi bitku sa državom, institucije su sve jače i efikasnije: ta borba u državi kakvu gradimo ne može i neće biti ravnopravna. Želim da zahvalim vašoj zemlji na podršci u jačanju vladavine prava koja će uskoro rezultirati slanjem vaših eksperata u Ministarstvo pravde i crnogorsku policiju, a koju smo u Ministarstvu pravde imali i u prethodnim godinama“, rekao je predsjednik Marković.

Sudska vlast je ojačala svoje kapacitete i podigla nivo efikasnosti i ažurnosti, rekao je Marković dodajući da je i primjer prošlonedjeljnog izricanja presuda u procesu za pokušaj terorizma, odnosno destabilizacije Crne Gore u cilju odvraćanja od puta u NATO dokazalo da je sudstvo imuno na pritiske spolja i da je profesionalno obavilo svoj posao u najkompleksnijem sudskom procesu u novijoj istoriji našeg pravosuđa.

Govoreći o medijskoj sceni premijer je rekao da Vlada u svojoj nadležnosti radi sve što je moguće da popravi ambijent, uključujući unapređenje zakonskog okvira koristeći ekspertizu i savjetovanje OEBS-a i Savjeta Evrope, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je zaključio obraćanje ocjenom da Crna Gora nije država koja je ugrožena svojim trenutnim izazovima slabostima.

„O tome govore veoma snažna fakta: članica smo NATO, predvodnik procesa integracije u EU, izvoznik smo stabilnosti i najbrže rastuća ekonomija u regionu. Složićete se, ipak ne bi u posljednjih dvanaest godina mogli ostvariti ove rezultate da je realno stanje drugačije ili na nivou percepcije u pojedinim važnim oblastima“ , zaključio je Duško Marković.

Predsjednik Odbora za EU Budestaga Gunter Kirhbaum, nakon sastanka sa Marković kazao je da mu je veoma drago što premijer bio gost Bundestaga. Ističe da je Crna Gora napravila izvanredan napredak u posljednje vrijeme.

Podsjeća da samo još jedno poglavlje u pregovorima sa EU nije otvoreno.

“Uglavnom moja ocjena je da će Crna Gora postati članica EU. Mi moramo da konstatujemo značajan uspjeh koji je ostvareno, naravno ostaje i dosta toga što treba da bude urađeno”, poručio je Kirhbaum.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve