Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

MARKOVIĆ-MOGERINI: Ultimatum za ponavljanje izbora je neprihvatljiv

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je večeras nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federikom Mogerini da je opozicioni ultimatum za ponavljanjem izbora neprihvatljiv, jer bi prema njegovim riječima označio poništenje političkog sistema.

Mogerini i Marković su saglasni da Crna Gora napreduje na evropskom i evroatlantskom putu, a da ti uspjesi predstavljaju podsticaj i za ostale zemlje Zapadnog Balkana.

– Prenio sam Mogerini da je Crna Gora spremna da bude od pomoći ostalim zemljama kandidatima. Razumije poziciju EU i ograničenja koja ima u donošenju odluka. Vladavina prava je temelj na koje Crna Gora vodi pregovarački proces i koncetrisani smo na napredak u pregovorima 23. i 24. Pomenuli smo i bojkot opozicije. On je neprihvatljiv za Crnu Goru jer nije proevropski i demokratski. Vrata Vlade su otvorena za opoziciju i mi sada ne možemo da ponudimo više. U parlamentu treba da vodimo dijalog o svim pitanjima. Ultimatum za ponavljanje izbora je jednostavno neprihvatljiv jer bi to značilo poništenje političkog sistema. Naši politički interesi moraju biti manje važni od nacionalnih interesa – kazao je Marković.

Premijer Marković je dodao da je Crna Gora posvećena regionalnoj saradnji i da samo stabilnost Zapadnog Balkana daje nove šanse.

– Neophodno je da svi u regionu budu spremni da diskutuju o razlikama. Crna Gora će kao i do sada uraditi sve da dijalog na Zapadnom Balkanu bude temelj našeg djelovanja a stabilnost Zapadnog Balkana je temelj za njegov progres. Crna Gora snažno radi i na atlantskoj integraciji. Kanada je danas ratifikovala protokol i ostale su još tri zemlje (SAD, Španija i Holandija). Očekujemo da se ratifikacija završi u narednih nekoliko mjeseci i da će Crna Gora na NATO samitu u Briselu u maju biti nova članica – istakao je Marković.

S druge strane, Mogerini je iskazala zadovoljstvo što svoju posjetu Zapadnom Balkanu počinje iz Crne Gore koja je, prema njenim riječima, pionir u procesu evropskih integracija.

-Počela sam posjetu Zapadnom Balkanu iz Crne Gore jer je ona pionir u procesu Evropskih integracija. Evropska unija zna da neće biti napretka ukoliko nema regionalne saradnje. Ukoliko Zapadni Balkan jeste kooperativan, imate dobru perspektivu, perspektivu ka EU. Vrata Evropske unije su otvorena i želimo da prođete kroz njih. To nije dalek san, Crna Gora je dosta uznapredovala. Želimo da svi prate ovaj put i da u toku mandata ove Evropske komisije uspijemo da predočimo kakva će biti budućnost EU. A ta budućnost je takva da želimo da razmišljamo o njoj sa zemljama koje žele da budu članice. Ovo je poruka nade. Znamo da članstvo zahtijeva naporan rad da bi ispunili očekivanja vaših ljudi. Budimo svi svjesni da Balkan može biti dio ovog velikog projekta – kazala je Mogerini.

Iskazala je zadovoljstvo što se juče sastala sa predsjednikom Crne Gore, premijerom i predsjednikom parlamenta, ali je izrazila žal što predstavnici opozicije nijesu prisustvovali sjednici Skupštine na kojoj je govorila.

– Parlament je srce demokratije. Rastužuje me što opozicija nije bila sa nama danas da razmijenimo mišljenja. Nadam se da će biti drugih prilika. Građani očekuju da institucije budu funkcionalne. Crna Gora jeste predvodnica na putu ka EU, ali stoji to da je ekonomska i društvena situacija u zemlji teška. Nadam se da ćete pronaći rješenje za ovu situaciju. Nije na EU da nalazi rješenje – poručila je Mogerini.

Na kraju sastanka, visoka predstavnica EU za bezbjednost i vanjsku politiku poželjela je Vladi i parlamentu odlučnost, rekavši da je potrebna vizija kako bi se zemlja vodila ka članstvu u EU.

– Uloga koju ste odigrali u regionu je izuzetna – zaključila je Mogerini.

Izvor: PinkM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve