Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Malofejevu i Rešetnikovu zabranjen ulazak u Bugarsku

Vlasti te zemlje optužuju Malofejeva i Rešetnjikova da su nelegalno finansirali proruske organizacije i projekte u Bugarskoj

Ruskom pravoslavnom oligarhu Konstantinu Malofejevu i bivšem direktoru RISI generalu Leonidu Rešetnjikovu koji su osumnjičeni za pripremu puča u Crnoj Gori 2016. godine, zabranjen je ulazak u Bugarsku. Vlasti te zemlje optužuju Malofejeva i Rešetnjikova da su nelegalno finansirali proruske organizacije i projekte u Bugarskoj.

Konstatin Malofejev, Leonid Rešetnjikov

O zabrani Malofejevu ulaska u Bugarsku u roku od deset godina saopštio je glavni bugarski tužilac Sotir Cacarov. Po njegovim riječima, protiv Malofejeva je pokrenuta istraga zbog pranja novca i povezanosti sa čelnikom bugarskog pokreta Rusofili Nikolajem Malinovim koji je optužen za špijunažu i uhapšen 10. septembra.

Bugarske vlasti posjeduju informaciju da su Malofejev i bivši direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) general Leonid Rešetnjikov preko ruske organizacije Dvoglavi orao i bugarskog pokreta Rusofili finansirali projekte koje su realizovali u Bugarskoj.

Rešetnjikovu je takodje zabranjen ulazak u Bugarsku u roku od deset godina.

Cacarov je saopštio da je tokom istrage u tri bugarska grada sprovedeno jedanaest pretresa, da su oduzeti kompjuteri i dokumenti, saslušano 15 ljudi u svojstvu svjedoka, i da je osmoro uhapšeno. Za špijunažu je za sada optužen samo Nikolaj Malinov.

Malofejev i Rešetnjikov su, prema pisanju svjetskih medija, bili povezani sa finansiranjem proruskih aktivnosti, pokreta i organizacija u Istočnoj Evropi kao i sa pripremom puča u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine.

R.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve