Demokratska Crna Gora blizu je dogovora sa Demosom, bivšim predsjednikom Crnogorske i Novom ljevicom da se nađu na zajedničkoj poslaničkoj listi za izbore koji su zakazani za 30. avgust, saznaju Dnevne novine iz dobro obaviještenih izvora.

Prema tim informacijama, za Demos je predviđeno jedno “prolazno” mjesto, dok će drugo biti nešto niže na listi. U slučaju da rezultati izbora pokažu da Demos ima samo jednog poslanika, najvjerovatnije će se predsjednik ove partije Miodrag Lekić i poslanik Neđeljko Rudović rotirati nakon dvije godine mandata.

Očekuje se da “prolazno” mjesto dobije i nezavisni intelektualac Vladimir Pavićević, koji je do nedavno bio na čelu Crnogorske, a nešto niže će biti Saša Mijović iz Nove ljevice.

Prema nezvaničnim informacijama, moguća su i brojna iznenađenja na poslaničkoj listi Demokrata koju će ponuditi građanima. Jedno od njih je da se može dogoditi da na listi uopšte ne bude lidera ove partije Alekse Bečića i Borisa Bogdanovića. U tom slučaju listu bi predvodio potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović, bivši predsjednik Opštine Budva, a iza njega bi bili većinom mladi ljudi.

U svakom slučaju, Demokrate ovih dana ulaze u izbornu trku nakon što je propao plan ujedinjenja opozicije. Krapović je poručio da Demokrate ne mogu ići u “desničarsku koaliciju” i optužio GP URA da je bila domaćin sastanka opozicije a znala je da ide samostalno.

“Gurati Demokrate, partiju kojoj pripadaju sve nacije u Crnoj Gori, u nacionalističku desničarsku koaliciju, može samo politički licemjer ili politička neznalica, kojoj nije cilj pobjeda nad DPS-om, već mandat više. Zanimljivo da je URI nije smetalo da vrši vlast sa svim opozicionim partijama u Budvi i Kotoru, da je mogla da ima zajedničkog predsjedničkog kandiata, a da joj sada smeta jedinstvena opoziciona lista”, kazao je Krapović.

On tvrdi da jedinstvena lista može biti pobjednička “samo ako su na njoj svi opozicioni politički subjekti”.

“Različitih ideoloških i programskih opredjeljenja, jer jedinstvo znači svi, a ovu vlast pobjeđuju zajedno i Crnogorci, i Srbi, i Albanci, i Muslimani, a ne samo jedni od njih. Gospodo, izvolite, dogovorite jedinstvenu listu svih opozicionih političkih subjekata učesnika pregovora i javite nam, Demokrate odmah prihvataju. Ukoliko to ne želite, odmah prestanite sa napadima i podmetanjima, usmjerite oštricu ka DPS-u i okupite oko sebe slične, kako bi pobijedili na ovima izborima, a ne proveli narednih mjesec i po dana u međusobnim optužbama”, zaključio je Krapović.

Na izborima 2016. godine Demokrate su nastupile sa listom “Mr Aleksa Bečić – Demokrate – Pobjede ne podjele”. Ova partija je osvojila 38.327 glasova što je bilo 10,01 odsto podrške izašlih na birača. Demokrate su u Skupštini Crne Gore imale osam poslanika, ali su od početka bojkotovale rad parlamenta.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Budvanin SPC
Budvanin SPC
11.07.2020-08:24 08:24

Crnogorci i Srbi su jedan narod. Isti. Tako je Njegos pisao u Gorskom Vihencu, tako je zborio i Kralj Nikola. E sad, ako ste vi pametniji od njih, ja sam tu nemocan…..