Lider Islamske države Abu Bakr el Bagdadi bio je proizvod SAD a njegova likvidacija još nije potvrđena, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Ministarstvo odbrane Rusije je već dalo komentar o Bagdadiju. Želimo da dobijemo dodatne informacije. Sve je bilo objavljeno u slavodobitnom i likujućem stilu, ali naši vojnici za sada analiziraju dodatne činjenice — mnogo onoga što su saopštile SAD oni još ne mogu da potvrde – rekao je Lavrov u intervjuu za televizijski kanal “Rusija 24”.

Ministar je dodao da je “likvidacija teroriste, ako je nje zaista bilo — pošto je Bagdadi već mnogo puta proglašavan mrtvim — vjerovatno pozitivan korak, ako se ima u vidu njegova štetna uloga u formiranju ID i u pokušaju da se stvori kalifat”.

Lavrov je, istovremeno, podsjetio da je Bagdadi proizvod Sjedinjenih Američkih Država.

– ID kao takav je nastao nakon nezakonitog ulaska u Irak, rasturanja iračke države i puštanja ekstremista iz zatvora. To su bili ekstremisti koje su Amerikanci tamo držali, a zatim su ih pustili na slobodu. Zbog toga su u izvesnom stepenu Amerikanci likvidirali onog kog su sami proizveli, ako se to zaista dogodilo – rekao je Lavrov.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 27. oktobra saopštio da je likvidiran Bagdadi. Prema njegovim riječima, tokom operacije američke vojske terorista je aktivirao samoubilački pojas, ali je ipak „brzo i precizno identifikovan“.

Kasnije je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao da Moskva nema vjerodostojne informacije o tome da je američka vojska izvela novu operaciju protiv Bagdadija.

Lavrov je, takođe, rekao da SAD i dalje podržavaju grupu provokatora „Bijeli šljemovi“ u Siriji, zbog čega se bilo kada mogu očekivati provokacije s upotrebom hemijskog oružja u toj bliskoistočnoj zemlji.

Prema njegovim riječima, „Bijeli šljemovi“ se nalaze na teritorijama koje kontrolišu terorističke organizacije, „što samo govori o tome kakav renome“ ima ta organizacija.

– A to da su oni bili direktno angažovani u čitavom nizu provokacija dokazano je i video-snimcima i konferencijom za medije na kojoj su nastupala djeca korišćena za režiranje kadrova – podsjetio je Lavrov.

 

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve