Lider pokreta Samopredjeljenje Albin Kurti najavio je, u intervjuu koji je neposredno pred nedjeljne izbore dao bečkom dnevniku Standard, da će ukinuti takse, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje. Naveo je i da će, ukoliko bude premijer, već u prvoj sedmici mandata početi dijalog sa Srbima na Kosovu, prenosi Tanjug.

– To do sada nijedan premijer nije uradio, ali to je jako važno. U prvom mjesecu moramo, uz to, vidjeti gdje se nalazimo nakon 33 sporazuma koja smo do sada zaključili sa Beogradom – rekao je Kurti i dodao kako je važno da se dijalog dobro pripremi, jer se ne može dozvoliti dalji neuspjeh.

Na pitanje da li će, ako postane premijer, zastupati i Srbe sa Kosova, Kurti je odgovorio potvrdno. – Naravno. Vjerujem da će biti Srba koji će razmisliti da li to činim bolje od Vučića – rekao je Kurti.

Kada je riječ o taksama, naglasio je da one nijesu njegova politika.

– Mi ćemo takse zamijeniti principom reciprociteta. Beograd mora prihvatiti naše tablice i dokumente na kojima stoji Republika Kosovo. Želimo rasvjetljavanje sudbine nestalih lica, bez obzira koje su nacionalnosti, kako bi našli i nestale Srbe i Rome. Trebalo bi uspostaviti zajedničke timove od strane kosovskih, srpskih i međunarodnih istraživača, koji bi analizirali masovne grobnice – rekao je Kurti.

Smatra da, nezavisno od toga, Srbija Kosovu duguje ratno obeštećenje, penzijski fond i 1.200 artefakata. Upitan zašto bi Priština trebalo da potpiše sporazum sa Beogradom, Kurti je odgovorio da su dobrosusjedski odnosi važni i da bez međusobnog priznanja nema članstva u EU.

– Ja želim, u svakom slučaju, da svih šest zemalja Zapadnog Balkana u jednoj deceniji zajedno uđe u EU – rekao je Kurti. Ocijenio je i da je Zajednica srpskih opština bila želja Beograda, a ne kosovskih Srba.

– Taj ZSO nikada nije bio za Srbe. Mi moramo Srbe na Kosovu pitati šta žele. Beograd ne može da govori u ime Srba na Kosovu – istakao je Kurti. Govoreći o sebi, Kurti je rekao da je Albanac po nacionalnosti i da su Albanija i Kosovo dvije države, a jedna nacija. Na pitanje da li je i dalje za ujedinjenje sa Albanijom, odgovorio je kako smatra da bi ljudi za to glasali ako bi bio održan referenduma.

– Međutim, referendum nije dozvoljen. Zato ću poštovati ustav dok jednog dana ne budemo u mogućnosti da to na miran i demokratski način promijenimo. A, to neće uslijediti brzo – zaključio je Kurti.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments