Klero-fašističke orgije u Budvi

Piše: Goran Popović

“Doći će do ponovnog ujedinjenja srpskih zemalja i oslobađanja srpskog mora”, poručeno je sinoć u Budvi, gdje je održana centralna proslava 100 godina od oslobođenja Boke Kotorske i ujedinjenja, pod nazivom Pokoljenja djela sude.

To je samo dio klero-fašističke retorike koja se sinoć čula u Mediteranskom sportskom centru. Tako je, arhijerejski bokokotorski namjesnik, protojerej Momčilo Krivokapić ponovio ono što je rekao na skupu u Herceg Novom da je prije stotinu godina “svaki Crnogorac znao da je Srbin”, a da danas “postoje oni koji mrze sve srpsko”.

“Presto godi, a svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao je da nije Crnogorac, a svaki Crnogorac je znao da je Srbin”, rekao je protojerej otvarajući skup.

Boka se, kako je rekao Krivokapić, ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine.

“Gore glavu srpski narode, prošli su svi okupatori, pa će i ovi. Ničija nije gorjela do zore”, poručio je.

Na otvaranju je intonirana i pjesma “Onamo ‘namo”. Budući predsjednik opštine Budve, lider budvanskog Demokraskog fronta (DF) Marko Bato Carević, kazao je da je srećan što obilježavaju “najveći datum u istoriji” – oslobođenje Boke i ujedinjenje.

“Crna Gora je u Velikom ratu izgubila 40. 000 ljudi, ogroman gubitak, skoro deset odsto stanovništva. Boka Kotorska je dala 1.900 dobrovoljaca koji su se borili”, rekao je Carević.

Pozvao je sve koji vrijeđaju Srbe proglašavajući ih za okupatore da prestanu jer se time još više unose podjele u već podijeljenoj Crnoj Gori.

“Srbin ima srce, ima karakter i to mu niko ne može uzeti”, poručio je Carević i dodao da je “vječan srpski narod u Boki i Vaseljeni”.

Svoje video poruke poslali su Čedomir Antić i Aleksandar Raković, kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Antić je rekao da srpski narod ima sva prava u Crnoj Gori da se pobuni i traži svoja prava, uvjeren da će “doći sloboda”.

Raković je kazao da režim predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića neće biti vječan. I ovaj pokušaj okupacije identiteta i srpske Crne Gore neće biti vječan.

“Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more”, poručio je on.

Miodrag Linta, predsjednik odbora srpske skupštine za dijasporu, obratio se na skupu u Budvi, čestitajući dan oslobođenja i ujedinjenja.On je poručio da je Budva sinoć bila “centar srpstva”.

Bivši predsjednik Crne Gore i bivši savezni premijer Momir Bulatović istakao je da vijek državnog ujedinjenja Boke Kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca predstavlja veliki datum naše prošlosti. On je osudio zabranu ulaska u Crnu Goru istaknutim srpskim intelektualcima.

“Na našu sveukupnu sramotu, desilo se i to “čudo neviđeno” – akademiku Matiji Bećkoviću i trojici srpskih intelektualaca, profesora univerziteta, zabranjen je ulazak u Crnu Goru. To se ne može oćutati. To se ne smije prećutati. Protiv takve samovolje, čistog bezakonja i strašne neznavenosti svaki odgovoran čovjek mora da digne glas. Zato vas molim da ovu moju riječ shvatite kao krik protiv bezumlja koje je zaharalo u našem državnom vrhu”, kazao je Bulatović.

Skup, na kom su prisustvovali i lideri DF Andrija Mandić, Milan Knežević, Slaven Radunović i brojni poslanici Fronta, sadašnji predsjednik opštine Budva Dragan Krapović, predsjednik Skupštine opštine Budva iz DF-a Đorđije Vujović, menadžer Budve Milo Božović i još nekoliko čelnika opštine Budva, je završen pjesmom “Tamo daleko”.

Ovakva vrsta primitivnog i agresivnog srbovanja, negiranja crnogorske nacije i države, reinkarnacije više puta propalog projekta “velike Srbije” i “srpskog mora”, nije primjerena Crnoj Gori, koja baštini multietničnost i multikonfesionalnost.

Država treba da procijeni da li će dozvoliti još neke ovakve skandalozne klero-fašističke orgije u Crnoj Gori. Jasno je da njihovo “guslanje”, kao što reče premijer Marković, u krajnjem, ne može ugroziti stabilnost Crne Gore i bezbjednost njenih građana.

No elementarno je nepristojno da pljuju po našoj kući.

“Tamo daleko” im bila njihova lijepa kuća.

izvor: Dnevne novine

Komentari

avatar