Petak, 22 Oktobra, 2021
Rubrika:

Kapitulacija mističnog

Ispostavilo se da ova Perovićeva izjava ima dosta elemenata proročkog, jer je sad, kad je “đavo odnio šalu” i kad je čitavo društvo ugroženo, jasno da crkvi i vjernicima može pomoći samo nauka i država koja će konkretnim mjerama, a ne božanskom intervencijom, uz zalaganje svih građana (“nas i njih”) omogućiti izlazak iz krize

“Pas svakoji svoje breme nosi, nove nužde rađu nove sile,

djejstvija naprežu duhove, stjesnenija slamaju gromove”.

FOTO: pinterest.com

Čini se da ovi stihovi iz Gorskog vijenca kao da su pisani za situaciju u kojoj se trenutno nalazi crnogorsko društvo, koje mora da prevaziđe deficit snage, discipline i smirenosti i prebrodi period privremenih mjera zbog kojih sistem jedva funkcioniše.

Ovih dana svi imaju svoje breme – i zaraženi virusom COVID 19 i nezaraženi, oni u karanitinu, ali i ostatak domaće populacije koji se nalazi u poluizolaciji nakon posljednjih mjera NKT Vlade Crne Gore.

Čitav svijet broji zaražene, smrtne slučajeve, a preokupacija javnosti i medija svela se na informisanje o pandemiji novog virusa i plasiranje servisnih informacija (i dezinformcija) o svim nuspojavama koji se sa koronavirusom povezuju.

Ni Crna Gora nije izuzeta od globalnog trenda javne i privatne preokupiranosti pandemijom, pa nije ni čudo što je većina nas zaboravila na temu koja je prije pojave realne prijetnje od koronavirusa bila apsolutni prioritet javnog mnjenja – Zakon o slobodi vjeroispovijesti i sva propratna vjerska, obavještajna, medijska i parapolitička djelovanja koja su nastupila nakon usvajanja ovog akta.

Zakon zaboravljen

Zakon danas malo ko pominje, crkva, iako je u početku tvrdoglavo stojala u uvjerenju da će litije, liturgije i mistični vjerski obredi biti jači od pandemije i da ćemo lijek naći u molitvama i tamjanu, na kraju je bila prinuđena da kapitulira pred realnom, čisto materijalnom, zdravstvenom opasnošću. “Odbrana svetinja” nekako je skrajnuta u drugi plan u odnosu na borbu za golu fizičku egzistenciju.

Ipak, mnogi visoko pozicionirani sveštanici SPC u Crnoj Gori nijesu ozbiljno shvatali koronavirus i insistirali su da do zadnjeg momenta ne prekidaju vjersko – političke aktivnosti, valjda pod uticajem politike zvaničnika iz Beograda koji su do skoro zbijali morbidne šale na račun pandemije.

Ali kada je opasnost od epidemije počela da nadjačava obredne pjesme i miris tamjana, razum je ipak prevagnuo – Mitropolija Crnogorsko primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučila je da posluša savjet Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i kao preventivnu mjeru zbog opasnosti od pojave i širenja koronavirusa, sredinom marta prekine litije.

To je bila prva indicija da crkveni velikodostojinici u momentima realne opasnosti ipak više vjeruju državi, institucijama i naučnim metodama, prije nego molitvama, mirisu tamjana, litijama, liturgijama i Bogu.

Prećutali hapšenja sveštanika

Bilo je i tvrdoglavih, kao na primjer sveštenik SPC, paroh kotorski Momčilo Krivokapić, koji je prije par sedmica priveden jer je uprkos strogim zabranama javnih okupljanja zbog koronavirusa, organizovao moleban kojem je prisustvovalo više od 20 ljudi u crkvi Svetog Nikole u Kotoru. Policija je takođe, u nedjelju uhapsila sveštenika iz Srbije G.B.  jer je služio liturgiju u manastiru u Reževićima pred 11 ljudi.

Zbog hapšenja sveštanika koji krše Vladine krizne uredbe niko od najviših crkvenih instanci se nije bunio, što govori u prilog činjenici da je vjera sa Boga, ipak preusmjerena na državu, a SPC u Crnoj Gori je prećutno aminovala čak i radikalne poteze države u cilju odbrane mjera iza kojih stoji nauka. Ovo se nažalost ne može reći za Srbiju gdje je vjera u “neokaljivost pričesne kašike” i dalje ostala jaka, čak i nakon smrti episkopa valjevskog vladike Milutina (71) koji se u Beogradu liječio od koronavirusa.

Ali treba napomenuti da su ovakvi incidenti bili očekivani jer se u samom vrhu SPC u Crnoj Gori mjesecima plasirala priča kako su liturgije i molitvene litije najbolji lijek od svakog virusa, pa i koronavirusa, uz opaske da se niko nikad nije zarazio od kašičice za pričešće koju koriste desetine ljudi.

Konzervativna struja u SPC – Velibor Džomić: “Vjernici ne treba da se plaše jer su molitvene litije najbolji lijek od svakog virusa, pa i od koronavirusa”

“Vjernici ne treba da se plaše jer su molitvene litije najbolji lijek od svakog virusa, pa i od koronavirusa”, kazao je prije nešto više od dva mjeseca protojerej stavrofor i šef pravnog tima MCP Velibor Džomić. A njegov kolega Krivokapić je čak išao toliko daleko da je kazao da je Crna Gora zbog litija bezbjedna od koronavirusa koji se, kako je tvrdio, neće ni pojavljivati. Kamo sreće da je bio u pravu…

Crkva ipak ne može bez države

Sad kad je u Crnoj Gori preko 100 zaraženih koronavirusom, uz dva smrtna slučaja, liturgije se više ne obavljaju ni na rastojanju od dva metra, već samo u solo-režiji pojedinih sveštenika uz ispomoć par nižerangiranih popova, bez prisustva publike. Crkva je takođe počela da koristi društvene mreže kako bi bogosluženja približila vjernicima kojima nedostaju litije i molebani upražnjavani prije pandemije.

Ovakav način bogosluženja brzo se primio kod vjernika pa je većina i zaboravila zašto su se uopšte bunili zbog “otimanja svetinja”, kad se Bogu može služiti i iz kuće, uz kompjuter i internet liturgije.

U ovom trenutku takođe se treba prisjetiti riječi oca Gojka Perovića, koji je na početku kampanje SPC protiv Zakona o slobodi vjeroispovijeti kazao da  “nema nama molitve bez njih niti ima njima Crne Gore bez nas“, aludirajući pri tom na dio Crne Gore koja podržava usvajanje Zakona. Ispostavilo se da ova Perovićeva izjava ima dosta elemenata proročkog, jer je sad, kad je “đavo odnio šalu” i kad je čitavo društvo ugroženo, jasno da crkvi i vjernicima može pomoći samo nauka i država koja će konkretnim mjerama, a ne božanskom intervencijom, uz zalaganje svih građana (“nas i njih”) omogućiti izlazak iz krize.

I na kraju treba postaviti pitanje da li će nakon što se završi kriza izazvana pandemijom koronavirusa, vjernici, kako su obećali, nastaviti sa litijama, i da li će uz ikone sa mističnim likovima svetaca nositi makar poneku sliku ili simbol podjsećanja na sve medicinske radnike i ostale državne službenike koji su podnijeli najveću žrtvu u savladavanju trenutne ovozemaljske krize?

Balša Knežević

Najnovije

Evroliga: Ivanović preskače Albu

Crnogorski košarkaš Nikola Ivanović se gotovo izvjesno neće naći u sastavu Crvene zvezde za večerašnji duel Evrolige protiv Albe. Meč se igra od 19 sati...

Rasvijetljeno više krađa u Podgorici

Podgorička policija je rasvijetlila osam krađa i nadležnom tužilaštvu procesuirali šest osoba. Uhapšen je maloljetni B.L. (17). jer se sumnja, da je sa još...

U akciji Semafor sankcionisana 163 vozača

Saobraćajna policija je prethodna dva dana sprovodila nacionalnu akciju „Semafor“ i zbog nepoštovanja zakonskih propisa sankcionisala 163 učesnika u saobraćaju, saopštila je Uprava policije. Akcija...

U Bijelom Polju uhapšen državljanin Bagladeša zbog nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi

Službenici Uprave policije u Bijelom Polju su lišili slobode jednog stranog državljanina zbog krivičnog djela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, saopšteno je...

Podgoričanin osumnjičen za pokušaj pljački iz džamija

Podgorička policija uhapsila je D.M. (37) zbog sumnje da je pokušao da počini krađe iz dvije džamije, saopšteno je iz Uprave policije. “D.M. je u noći između...

Najčitanije

Povezano

Koronavirus: Preminule tri osobe, još 475 novopozitivnih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana...

SVETOSAVSKI KULT VAN KONTROLE Da li je scenario iz pošte u Nikšiću Srpska pravoslavna crkva pripremala za Cetinjski manastir?

Svetosavski kult krvi i tla koji se u nezvaničnoj evidenciji vodi pod imenom Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori već decenijama važi za...

U Rusiji potvrđen novi soj koronavirusa, strahuje se da je zarazniji od delte

Rusija je prijavila nekoliko pojedinačnih zaraza novom varijantom kovida-19, označenom sa AY.4.2, za koju se vjeruje da je zaraznija od delta soja, javlila je...

Koronavirus: Preminule četiri osobe, još 422 novooboljelih

Od posljedica koronavirusa su preminule još tri osobe iz Podgorice i jedna iz Bijelog Polja (1), od kojih je najmlađa imala 51, a najstarija...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Davor
01.04.2020-23:43 23:43

Kad čitam ove ostrašćene tekstove na vašem portalu kao da čitam Alan Forda. Sad bi No1 rekao novinaru “dečko nisi ti glup samo nemaš sreće kad razmišljaš”