Predsjednik Narodne stranke izjavio je danas, povodom godišnjice hrvatske akcije „Oluja“, da je Srbiji potrebna daleko promišljenija i odgovornija državna politika kako se u budućnosti našem narodu ne bi dogodio „neki novi Jasenovac – na Cetinju ili u okolini Prištine“.

Vuk Jeremić

Jer, kako je naveo, istorija nas uči da se u dramatičnim međunarodnim previranjima poput svjetskih ratova, na čije otpočinjanje i tok ne možemo uticati, na Balkanu obično “gasi svijetlo” i izbijaju sukobi u kojima se događaju masovni zločini.

“Nemam nikakve sumnje da će Tomson jednog dana biti sahranjen u Zagrebačkoj katedrali uz najviše državne počasti, pored Ante Gotovine. Toga bi trebalo da budemo svjesni prilikom formulisanja buduće politike, kako bi se izbjegli novi sukobi i zlo”, rekao je Jeremić na predstavljanju godišnjeg Izveštaja Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

Predsjednik Narodne stranke je naveo da Hrvatsku ulazak u EU „nije naročito emancipovao“ kada je riječ o pravima Srba i da se to neće samo od sebe promijeniti. Zaštita prava srpske manjine bi zato trebalo, smatra Jeremić, da bude prioritet rukovodstva Srbije u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, kao i naše diplomatije, jer druge opcije nemamo na raspolaganju.

“Diplomatskim i političkim angažovanjem – bilateralno i u okviru međunarodnih organizacija – moramo učiniti sve da aktuelno stanje bude popravljeno ili da bar prestane da se pogoršava”, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, prenosi Tanjug.

Jeremić je istakao da su “danas Srbi u Crnoj Gori u najtežem položaju i da je to ubjedljivo najugroženija etnička grupa na čitavoj teritoriji Evrope, uz mogući izuzetak položaja Srba na Kosovu i Metohiji”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve